Хедър Греъм: Не ставам за монахиня

Блондинката бижу от “Буги нощи”

В Холивуд прекаляват с пластичната хирургия

Ролята в “Туин пийкс” промени живота ми

Никога не заставам пред огледалото с думите: “Ах, колко съм красива!” Винаги се фокусирам върху недостатъците

Толкова много истории със силни женски персонажи остават неразказани заради предразсъдъци

Хедър Греъм е превъзходната руса грация, която се първоначално се прочува като модел, а по-късно и с изявите си в легендарния тв сериал на Дейвид Линч “Туин Пийкс” и култовия филм “Drugstore cowboy”. После красавицата получава признание от киноманите по цялата планета с иконичната си роля в носталгичния шедьовър “Буги нощи” на Пол Томас Андерсън от края на 90-те години на миналия век. След качествената си изява в “Буги нощи” Хедър Греъм става голяма звезда и получава още куп предложения за престижни роли. Един от най-големите хитове във филмографията на Хедър е “Остин Пауърс: Шпионинът любовник” с Майк Майърс. Днес тя е в превъзходна форма и продължава да добавя естетика и сексуално електричество към филмовите и телевизионни проекти, в които участва.

[modula id="3133234"]

- Хедър, хората все още говорят за ролята Ви в “Буги нощи”. Какво направи този филм толкова специален?

- “Буги нощи” беше наистина нещо специално. Това е един от филмите, които стават по-добри с годините, отлежават като качествено вино и аз разбирам как културното му влияние продължава и все още има разговор за него. Един критик го беше нарекъл “Колективен оргазъм за ценителите на качественото кино”. Любимият ми цитат след като излезе филма е “носталгична, нюансирана панорама на покварата, сочна целувка с език за Златната ера на порно индустрията - 70-те години на миналия век”.

“Буги нощи” е интересен документ на една епоха и една особено противоречива ниша в развлекателната индустрия. Порно индустрията днес е по-голяма, по-разнообразна и по-печеливша от когато и да е било. Но магията на Златната ера на “филмите за възрастни” се реконструира твърде трудно. Пол Томас Андерсън ми даде страхотна роля. През цялото време трябваше да бъда с ролери. Дори и по време на секс сцените. Знаете ли колко много мои дубльорки се пребиха на снимачната площадка с тези ролери. Аз отделих доста преме за практика и карах много кънки, за да не се излагам. Но си беше опасно да се снима така. Резултатът си струва. Ролята в “Туин Пийкс” промени живота ми, а след “Буги нощи” вече наистина се чувствах на седмото небе и като част от един наистина специален момент в новата история на американското кино.

- Как гледате на скандалите и кампаниите за повече женски роли в Холивуд днес?

- Мисля, че е за добро. Толкова много истории със силни женски персонажи остават неразказани заради предразсъдъци. Понякога зрителите виждат само истории от гледната точка на силния мачо, на мъжествения герой, а женската перспектива остава недоразвита. Сега нещата се променят и повече жени получават онзи толкова важен шанс да изразят своя глас и да разкажат своите истории.

- Има ли в развлекателната индустрия още стереотипи за актрисите след определена възраст и по-трудно ли е за тях да си намират качествени сценарии и участия?

- Този проблем още съществува. И генерира допълнителни проблеми. В Холивуд се прекалява с пластичната хирургия. Има някаква много нездрава фиксация по подмладяването, по изкуствения външен вид. Аз харесвам хората, които остаряват елегантно. Предпочитам да имам бръчки, отколкото да ползвам услугите на пластичен хирург. Крайниите продукти на някои от тези операции изглеждат толкова фалшиво. Като видя такъв човек понякога през цялото време си мисля как това е резултат от пластична интервенция.

- Вие работите много и изглеждате чудесно. Имате ли тайни за качествен външен вид и здравословен живот на високи обороти?

- Сънят е ключ към щастието и добрата форма. Когато не съм на снимки гледам да спя много. Понякога дори по 11 часа на ден. Практикувам йога и пилатес и винаги съм си падала от атлетическите упражнения. Учила съм танци, но в момента определено не съм в най-добрата си кондиция за излизане на дансинга. Но йогата и медитацията са незаменими за мен.

- През годините Вие често сте попадала на челните места в най-разнообразни класации и списъци за най-секси жени на планетата. Как гледате на подобни неща?

- Много е странно. В главата си аз още се възприемам като загубенячка. Никога не заставам пред огледалото с думите: “Ах, колко съм красива!”. Винаги се фокусирам върху недостатъците. Момчетата нямат острия поглед на една жена и не забелязват това, което ние забелязваме. Но в един момент просто трябва да оцениш и приемеш това, което си.

А със списанията и класациите е много забавно, защото такива издания и списъци винаги са ме карали да се чувствам несигурна и невротична, а в един момент попадам на корица или на първо място в класация за най-секси актриса. Супер странно усещане.

- Разкажете малко повече за детсвото си. Винаги ли сте искала да бъдете актриса?

- Родена съм семейството на писателката и бивш агент на ФБР. Израснах в строга католическа среда, но с идването на тийн годините започнах да се бунтувам срещу правилата и нормите, срещу църквата. Имах буйни и луди млади години. В един момент родителите ми дори искаха да ме пратят в манастир. Определено не ставам за монахиня. Аз съм добра католичка, колкото и Мадона е добра католичка - с други думи изобщо не съм добра. Човек трябва да бъде честен със себе си и да не се прави на нещо, което не е.

- Какви роли Ви привличат сега?

- Много бих искала да играя в супергеройски филм.

- Кои са любимите Ви хобита?

- Страшно съм запалена по йога. Различните световни религии ме интригуват и ги уважавам, но ако трябва да бъда честна се чувствам най-пълно и силно духовно извисена, когато практикувам йога. За предпочитане - с прекрасна гледка към океана. В такива моменти в съзнанието на човек се настанява усещането за връзка с нещо по-голямо от самия него и от дребнотемията на ежедневието. Едно върховно чувства за комуникация с една по-висша сила. Тогава се разгръща познанието, че животът е нещо повече от поставени и изпълнени цели. Да усещаш божествено присъствие в такъв момент е нещо специално. Определено за мен практикуването на йога е повече от хоби.

Коментари

Задължително поле