Хепатит С протича безсимптомно

У нас 69 000 души не знаят, че са заразени

Хепатит С е седмата по масовост причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. От него умират два пъти повече хора, отколкото от обявения за смъртоносен СПИН. Инфекцията представлява възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C и се предава основно по кръвен път. В редки случаи (около 3-6%) вирусът се предава от майка на дете, както и по сексуален път при мъже, които правят секс с мъже.

Хепатит С може да протича безсимптомно в продължение на 30 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробна цироза. При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но други органи и системи.

Предполага се, че в България заразените с хепатит С са около 77 000 души. Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90% не знаят, че са носители на вируса и съответно не се лекуват, а продължават да го разпространяват. Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта, и то при изследвания, направени по друг повод.

Делото за спасяване на давещите се...

В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа. Причината е, че тестването за болестта не е включено в годишните профилактични прегледи и изследвания, които се поемат от НЗОК. Единствената възможност за ранен скрининг е ако пациент сам вземе решение да се изследва в лаборатория (срещу 15-20 лв.), което се случва много рядко. Така, въпреки осигурената съвременна безинтерферонова терапия, която осигурява успеваемост в 99,4% от случаите и се покрива изцяло от НЗОК, средногодишно от хепатит С у нас се лекуват едва около 1200 души.

СЗО прие глобална стратегия за достигане на 90% диагностика на хепатит С, 80% излекуване и 65% намаляване на смъртността, причинена от болестта, до 2030 година. Пресметнато е, че за да се доближим до тези цели, е необходимо да лекуваме 5000 пациенти с хепатит С на година, което е твърде далече от сегашните 1200... Останалите заразени просто не знаят, че носят вируса на хепатит С и не търсят терапия.

Това стана ясно на пресконференция по повод Световния ден на хепатита в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на тема: „Три години след въвеждането на безинтерфероновата терапия за лечение на хепатит С в България – равносметката“.

Терапията се заплаща напълно от НЗОК от 2016 г. Тогава приоритетно се лекуват 901 пациенти с тежка фиброза на черния дроб и други животозастрашаващи заболявания. През 2017 г. достъп до лечение вече имат всички заразени с хепатит С. В този период през терапия минават 1310 пациенти, от които над 98% са излекувани напълно. През 2018 г. пациентите са 1200, съобщи д-р Елена Тотева, експерт от НЗОК по хепатитите.

От всички лекувани досега 3500 човека само 22-ма или по-малко от 1% не са отговорили на терапията и подлежат на повторно лечение. Добрата новина за тях е, че от 15 май т.г. НЗОК реимбурсира още един пангенотипен медикамент, специално за неотговорилите на другите терапии пациенти, а догодина към него ще се прибави още един.

Къде са пациентите?

„Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме”, заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов и апелира пациентите да не се чакат, а да се търсят активно в рисковите групи – инжекционни наркомани, мъже, правещи секс с мъже, затворници, както и сред хората на възраст 34-69 години, които не са виновни за инфектирането си, а са претърпели операция и кръвопреливане в миналото, когато медицината изобщо не е знаела за съществуването на вируса на хепатит С. Водещият хепатолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” обясни, че поради безсимптомното протичане на инфекцията в момента 69 000 българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С. Ако 90% от тях се диагностицират и лекуват, до 2030 г. хепатит С може да бъде елиминиран.

Безплатно тестване

До 31 август УМБАЛ „Св. Иван Риски” провежда кампания за безплатно тестване за хепатит С. От нея могат да се възползват всички хора от 34 до 69 години. „Нашите пациенти в момента обикновено са над 50-60-годишни. Затова насочихме кампанията основно в тази възрастова група”, коментира проф. Антонов. Свой принос има и сдружение „Хепактив“, което организира безплатен скрининг за хепатит С на 24 юли в Търговище, 25 юли в Разград, 26 юли във Варна, а по-нататък – и в други градове.

Междувременно работна група от 54 експерти към Министерство на здравеопазването разработва Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – А, В, С, Д и Е. „Предлагаме личните лекари да включат тестове за откриване на хепатит С в профилактичните прегледи на хората от 34 до 69-годишна възраст”, каза д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в МЗ. Тя обяви, че програмата и бюджетната рамка към нея трябва да се финализира най-късно през октомври тази година.

Коментари

Задължително поле