Хиляди посрещат Нова година в Банско

Над 10 хиляди ще посрещнат Новата година в зимния ни курорт Банско.

Над 90% е заета хотелската база. В курорта се чуват вече всякакви езици, пълно е с туристи от Румъния, Англия, Сърбия, Гърция, Израел, Русия, Турция.

Сега е пиковият сезон на зимната перла и няма как цените да не са високи, казват ресторантьори и хотелиери. Те признават, че изпитват недостиг на работна ръка - липсват им камериери, готвачи, сервитьори. Заплатите вървят от 500 до 1500 лева, но пак няма кандидати. Над 300 кадри не достигат на бранша.

Иначе ски зоната е отлично подготвена, 400 оръдия се грижат за пистите. Планинската спасителна служба също е на линия, от там предупреждават екстремните скиори да не се подлъгват и да карат извън очертаните трасета, защото в момента планината е много коварна.

Общината е подготвила музикална програма за туристи, местни и гости , които ще излязат на площада, за да посрещнат заедно Новата година. А на първи януари кукерите превземат града. Те са най-голямата атракция за чужденците.

За да се избегнат огромните опашки пред първа станция на лифта, собствениците на хотели извозват с бусове скиорите до пистите, въпреки че в пиковите дни и това не помага.

На пост са и полицаите, навсякъде патрулират и смесените екипи от Румъния и Гърция, за да са в полза на своите сънародници, които не говорят нито български, нито английски езици. Засега обстановката в курорта е спокойна и празнична.

Коментари

Задължително поле