Хиляди французи излязоха срещу полицейския произвол

Проектозаконът ограничава правото на гражданите да заснемат полицаи на видеозаписи. Според правителството новият закон трябва да осигури по-добра защита на служителите на реда.

Демонстранти издигнаха барикади срещу служителите на реда

Хиляди французи участваха в демонстрации в цяла Франция срещу полицейското насилие и спорен нов закон за сигурността, който според правителството има за цел да защити полицаите, предаде БТА. Протести се проведоха в Париж, Страсбург, Марсилия и Лион.

Изолирани сблъсъци със силите на реда избухнаха в Париж и Рен, като над 60 полицаи и жандармеристи са били приети в болница и близо 100 демонстранти са били задържани. В столицата демонстранти издигнаха барикади и замеряха полицаите с различни предмети. Полицията отвърна със сълзотворен газ и светошумови гранати, допълва Ройтерс.

Във Франция последните дни имаше два примера за полицейско насилие, привлекли общественото внимание. В понеделник полицаи агресивно евакуираха мигрантски лагер, а във вторник бе разпространено видео как полицаи бият чернокож музикален продуцент. Днес бе обявено, че четиримата служители на реда, замесени в инцидента са били временно освободени.

Коментари

Задължително поле