Хиляди хора се събраха в центъра на Париж в памет на обезглавения учител (СНИМКИ и ВИДЕО)

Обезглавеният френски учител Самуел Пати

Хиляди хора се събраха в центъра на Париж, за да отдадат почит на убития преди два дни учител Самуел Пати, след като показал карикатури на пророка Мохамед на учениците си. Демонстрантите носеха плакати с надписи "Не на тоталитаризма на мисълта",  "Аз съм учител" и "Аз съм Самуел" в памет на жертвата. 

Още петима души са арестувани във връзка с обезглавяването на учителя по история в парижко предградие, предаде Франс прес.

Сред петимата нови задържани са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият преподавател, както и лица, които са познавали убиеца, но не са от семейството му.

Преди това бяха задържани 17-годишният брат, родителите и дядото на нападателя. Според съдебни източници, той е на 18 години и е от чеченски произход. Роден е в Москва и е живял във Франция. Атентаторът е извършвал престъпления от общ характер, но не е бил следен за радикален ислямизъм.

Той се е нахвърлил върху 47-годишния учител заради урока по свобода на словото и мисълта, при която показал на учениците карикатури на Мохамед, като предложил на мюсюлманите да излязат от стаята.

Това е предизвикало недоволството на някои родители в социалните мрежи.

Междувременно излезе информация, че се проучва съобщение, качено в социалната мрежа “Туитър“ от акаунт, който вече е затворен и в който е имало снимка на главата на жертвата.

Снимката е придружена и със заплашително послание, адресирано до президента Еманюел Макрон, в което той е бил наречен "лидер на неверниците".

Медиите съобщиха по-рано, че убитият учител е показвал на учениците си в клас карикатури на пророка Мохамед.

Разследването на инцидента се води от антитерористичната прокуратура в Париж, а президентът Еманюел Макрон определи случилото се като терористичен акт. 

Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи, заяви френският президент Еманюел Макрон по повод убийството. Цяла Франция застава зад учителите си, каза още Макрон: “Един от нашите граждани беше убит, защото преподаваше, той учеше учениците за свободата на словото, свободата да вярваме или да не вярваме. Нашият сънародник беше грубо нападнат. Той стана жертва на терористична ислямистка атака“.

Франция ще реагира по най-решителен начин след извършеното вчера убийство на учител по история, заяви премиерът Жан Кастекс.

От солидарност с учителите си държавата ще реагира с най-голяма твърдост и никога няма да се предадем", заяви френският премиер.

Междувременно беше съобщено, че ще има национално възпоменание за убития учител, но точна дата засега не се споменава.

Коментари

Задължително поле