Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Хиляди протестираха в швейцарския град Берн срещу изграждането на 5G мрежа в страната. Опасенията на демонстрантите са свързани с вредата, която новите антени могат да предизвикат върху здравето на хората, съобщи БНТ.

Швейцария беше от първите държави в света, която престъпи към изграждането на 5G технологии. В началото на годината честотите за мобилна връзка бяха разпределени между три компании. Неочаквано за правителството последва недоволството на местните хора. В няколко кантона дори се стигна до замразяването на изграждането на новите антени.

"Искаме мораториум върху 5G антените. Искаме населението да бъде информирано. Хората да осъзнаят опасностите от електромагнитните вълни", обясни Патриша Бешалани, ръководител на сдружението "Фрекуенсия".

Протестиращите настояват за независими проучвания за здравния риск за населението от 5G антените. Досега в Швейцария са активирани 334 антени за 5G. На много места обаче операторите модернизират старите 4G съоръжения, за което не изисква разрешението на властите.

Коментари

Задължително поле