Хирургът доц. д-р Радосвет Горнев: Великотърновската болница има условия за много добри медицински услуги

-Доц. Горнев, Вие сте сред водещите у нас хирурзи. Какво Ви мотивира да станете част от екипа на областната болница във Велико Търново?
 
-Държавната болница има нужда от подкрепа. Работил съм само в държавни лечебни заведения досега и винаги съм бил лоялен към институциите, в които практикувам. А и спокойно мога да кажа, че имам достатъчно натрупан професионален опит и бих искал да помогна на млади колеги да навлязат в професията. Освен това областната болница във Велико Търново има амбициозно ново ръководство, което се стреми да издигне лечебното заведение на по-високо ниво. В здравното заведение съм консултант и само в рамките на деня, прегледах над 20 души. Това е показателно, че доста хора имат нужда от хирургична помощ . Важното е, че тези интервенции могат да се извършат и в болницата във Велико Търново. Така се спестява на местните хора необходимостта да търсят консултации и лечение при специалисти в Плевен или София. 

-Има ли добра база за лечение в областната болница във Велико Търново?

-Мисля, че има насадено погрешно впечатление у хората от градове като Велико Търново например, че всичко в медицината е съсредоточено в големите медицински центрове . Великотърновската болница разполага с доста солидна база, която е реновирана, създадени са условия за много добри медицински услуги. Много по-важно е обаче, че в здравното заведение работят много добри професионалисти. Това е човешки потенциал, който е много ценен. В професионалния си път съм се убедил, че най-важното е добрия колектив от медицински специалисти. Вярно е, че парите са водещ мотив в днешно време, но призванието си остава водещо. Хората може би не осъзнават, че градът разполага с този потенциал и той трябва да се използва. Вярно е, че има още много неща, които трябва да се направят. Аз идвам в болницата от юни и виждам, че има нужда от създаване на хирургичен екип с приемственост.  Тук работят хирурзи с огромен опит, поемат планови операции, както и спешни случаи, но изнемогват. И точно тук аз мога да помогна, за да се изгради връзка между генерацията с натрупан опит, особено в травматизъм, и младите лекари, които са отворени към новостите в професията.

-Вие сте и университетски преподавател. Има ли специализанти, които обучавате във великотърновската болница?

-В момента текат конкурси за млади специализанти. Имаме и специализант,  който до сега е бил ангажиран повече със Спешна помощ. Аз, а и ръководството на болницата сме категорични, че трябва да се назначат мотивирани лекари с ангажимент към здравното заведение и да останат трайно като в замяна и с моя помощ получат  много добра специализация, както и кариерна перспектива. Всеки млад човек трябва да е сигурен, че има възможности за професионално развитие. Тук младите хора биха били привилегировани, защото могат да се сблъскат с разнообразна патология и така да натрупат ценен опит. 

-Нуждае ли се областното здравно заведение в старата столица от осигуряване на допълнителна апаратура, за да бъде медицинското обслужване на високо ниво?

-Съвременната медицина и особено хирургията е високотехнологична и постоянно се развива в тази насока. Наличната лапароскопска апаратура в момента е достатъчна като начало. Възможностите на лапароскопската хирургия стават все по-големи и дори в Европа и света има хирурзи, които работят само по този метод. И това залитане не е много добро, защото хирургията е предимно ръчна работа. Но навлизането на новата техника трябва да става така, че да се гарантират добри резултати и добра работна среда, защото в хирургията йерархията и разпределението на задачите е много важно. 

-Какви лапароскопски операции извършвате, които досега не са  правени в болницата във Велико Търново?

-Правя лапароскопски операции на хернии. Ще въведем лапароскопски интервенции, свързани с проблеми на дебелото черво, включително и при онкологични заболявания. Като златен стандарт ще наложим лапароскопски операции за жлъчно-каменната болест и апендектомия. Особено при млади хора по стандарт апендектомията трябва да се прави с лапароскопски метод. Освен това дори при спешни състояния, лапароскопията може да даде много ценна информация, както и да се прецени какви са уврежданията и какъв да е обемът на операцията. 

-Какви са най-честите патологии и има ли ръст при определени заболявания?

-Доста разнородна е патологията. Голям е делът на онкологичните заболявания като рак на гърдата, колоракталния карцином. За съжаление те се откриват в напреднал стадий. В национален мащаб липсват скринингови програми и това се отразява на фазата, в която се открива заболяването. Лечението е трудно и резултатите са по-лоши като преживяемост и като качество на живот. Нормалният живот на пациента без болки, да има социални контакти, да е полезен на близките си и обществото, е много ценен фактор от лечението при всяко едно заболяване, особено при онкологичните. Много са и случаите на пациенти с проблемни, рецидивиращи хернии. 

-Ще продължи ли и занапред привличането на водещи специалисти да практикуват и във Велико Търново?

-Намерен е моделът за консултации, операции, както и за график, който позволява да съчетавам идването във Велико Търново с останалите си дейности. Всичко, което се прави трябва да е съобразено и със законодателството, с изискванията на Здравната каса, защото тя е основният контрагент на средствата. За да се постигат добри резултати е необходимо дейностите в болницата трябва да са обезпечени с апаратура и с нужния брой специалисти. 

-Какъв е Вашият график за прегледи и манипулации?

-Преглеждам в Диагностично-консултативния център /ДКЦ/  и оперирам в болницата. Това е съобразно записаните пациенти. Сега идвам средно на две седмици, но ако има повече пациенти, ще съм във Велико Търново и по-често. И тенденцията е такава, защото пациентите се увеличават, въпреки че тези прегледи към момента са платени. Това, което може да се направи допълнително е да се сключи договор със Здравната каса за доболнична помощ и хората да идват с направления. Системата на държавните болници поема основната част от социално-значимите заболявания. Тези здравни заведения не могат да си позволят да бъдат ориентирани само към печеливши дейности.

Доц. д-р Радосвет Горнев е специалист по хирургия. Завършил е Медицинския университет в София през 1990 г. Придобива специалност обща хирургия през 1996 г. Последователно специализира във водещи клиники на Александровска болница и Военномедицинска академия в областта на жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, хирургия на панкреас, колоректална хирургия, лапароскопска хирургия. През 2003 г. е стипендиант на Кливланд клиник, САЩ, с ръководител проф. Стивън Уекснер. През 2006 г. придобива магистърска степен по здравен мениджмънт в УНСС, София. През 2010 г. специализира лапароскопска херниопластика в Сьодертале, Швеция. През 2011 г. преминава през курс по чернодробна трансплантация от жив донор в Истанбул, Турция. През 2011 г. участва в индивидуална програма по жлъчно-чернодробна, панкреатична и гастроинтестинална хирургия в Клиничен център в Любляна, Словения.
В периода 1991–2008 г. работи като хирург-ординатор в Първа градска болница в София.
През 2008 г. доц. д-р Горнев оглавява Клиниката по обща хирургия в МБАЛ „Лозенец“.
Има опит в хирургия на стомах и дуоденум-резекционна и пластична хирургия, хирургия на черен дроб и билиарна система, панкреатична хирургия, колоректална хирургия, пластично-възстановителна хирургия при хернии на коремната стена, хирургия на млечна жлеза при бенигнени и малигнени лезии с аксиларна лимфна дисекция при карцином на гърдата, хирургично лечение при диабетно стъпало и ХАНК, спешна хирургия, лапароскопска хирургия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони