Хирурзи спасиха две деца, нападнати от роднини

Д-р Петар Стамов коментира, че напоследък все по-често в детската хирургия попадат деца, станали жертви на домашно насилие.

Две момчета на 6 и 16 години са били оперирани по спешност през последното денонощие във варненската МБАЛ "Св. Анна" след нападения от роднини.

В сряда детските хирурзи са спасили живота на 6-годишното дете, наръгано в корема от собствения си баща. 41-годишният Борислав И. е наркоман, включен в метадонова програма, съобщиха от Окръжната прокуратура, която образува досъдебно производство за опит за убийство. Веднага след инцидента бащата бил откаран в психиатрията, тъй като е опасен за себе си и за околните. Майката от 2 г. работи в чужбина, а след изписването на хлапето за него ще се грижат леля му и баба му, обясниха от отдел "Закрила на детето". "Малкият пациент е в стабилно състояние, изведен е от реанимация и е на антибиотично лечение. По тялото му няма други следи от насилие", съобщи детският хирург д-р Петар Стамов.

През нощта той оперирал и 16-годишен тийнейджър от с. Слънчево, прострелян около 3,30 ч с газов пистолет от възрастен роднина. "Засегнат е черният му дроб, предстоят му изследвания, но вече е в съзнание", поясни д-р Стамов, според когото напоследък все по-често в клиниката приемат деца, пострадали от насилие у дома. 72-годишният стрелец е задържан за 24 ч, съобщиха от полицията. Дядото гръмнал роднинското момче, защото го помислил за крадец. Срещу пенсионера е образувано досъдебно производство под надзора на Варненската районна прокуратура.

Коментари

Задължително поле