Хит в Бургас: Хайвер от шаран по 15 лв. килото

Народни цени: сафрид за 3 лв., 2 лв. глави от шаран за чорба

ИАРА: Риба се купува само от законни търговци 

Хайвер от шаран по 15 лева килограма е хит на рибната борса в Бургас, часове преди Никулден. Шаранът е 7 лева килограма, толкова е и чернокопът. На някои места обаче търговците предлагат черноморската риба по 6 лева, като промоция за празника. Опашки се извиха на рибния пазар от сутринта в неделя. 
"Тази година сме решили да опитаме нещо по- различно, затова ще заложа на хайвера от шаран, и естествено на шарана, който приготвям на фурна с много орехи и лимон", заяви бургаска домакиня.
В предпразничния ден на рибната борса „Краснодар“ в Бургас се предлагаше и чистен шаран по 10 лева килограма, както и шайби от шаран- по 13 лева килото, видя наш екип.
За хората с по- скромен бюджет, търговците също бяха помислили. Глави от шаран се продаваха по 2 лева килото и купувачи обясняваха, че са чудесни за рибена чорба, а сафрид имаше току що "пристигащ" от лодките на рибарите, на народната цена от 3 лева.
"От 3- 4 години няма нелегални рибни борси. Със сигурност наближаването на този празник изкушава бракониерите, тъй като засиленото търсене на риба води и до засилено предлагане. Поради това, по традиция около Никулден засилваме контрола и се фокусираме преди всичко върху законното добиване и предлагане на рибата в търговската мрежа. Но от години в селищата близо до езерата на Бургас вече я няма търговията с шарани по левче. Призоваваме хората да не купуват риба с неясен произход, тъй като тя може да бъде опасна за здравето", коментира пред "Труд" Галин Николов, шеф на ИАРА.
Никулден, който е обявен за Ден на Бургас, ще започне днес с тържествена литургия, отслужена в храм „Свети Николай Чудотворец“ в жк „Меден рудник“. Заради празника денят е обявен за неучебен, а на няколко места ще сее раздава безплатен рибен курбан- рибена чорба и печена скумрия, които ще бъдат пакетирани.
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони