Хлорохинът отново под въпрос

Скандалът с медикамента започва да подкопава доверието в медицинската общност.

С растящи спекулации за лечението на COVID-19

Името на медикамента се превърна в политическа дъвка

Учените заклеймили лекарството оттеглиха доклада си

Две водещи световни издания за медицина обявиха в четвъртък, че изтеглят влиятелни изследвания за лечението на новия коронавирус, на основание че данните използвани в тях са непълни и идват от малко известна компания, „Сърджисфер”, която е отказала да предостави повторна оценка на подадената информация, предаде „Политико”.

Информацията засяга най-вече публикацията на специализираното медицинско издание „Лансет” от 22 май, която твърдеше, че използването на лекарството хидроксихлорохин увеличава рисковете за живота на заболелите от COVID-19. В резултат на доклада няколко световни правителства въведоха забрана за използването на медикамента, включително Франция, където е изначално патентован като лекарство срещу вирусни заболявания. Повлияна от заключенията на медиците Световната здравна организация (СЗО) обяви, че спира клиничните тестове с хлорохин.

Името на лекарството във всичките му форми се превърна в политическа дъвка, като само в САЩ президентът Доналд Тръмп продължава официално да препоръчва лекарството в редовните си брифинги за разпространението на епидемията в страната, въпреки редицата изказани мнения от собствените му експерти, че медикаментът не помага за лечението на COVID-19. Оригиналното изследване публикувано в „Лансет” твърдеше че разполага с анализ на данните от 96 000 пациенти с коронавирус, взети от болници на шест континентта. Списанието в крайна сметка обяви че изтегля доклада по молба на трима от авторите. Причина за това е отказа на четвъртия автор - директорът на „Сърджисфер” Сапан Десаи - да предаде данните за независим анализ.

Коментари

Задължително поле