Хлябът и зеленчуците поскъпнаха с 10%

Хранителните стоки са поскъпнали с 5,2% за година.

Инфлацията е 2,9%

Цената на месото нараста със 7,2% за година

Годишната инфлация към края на август е 2,9%, колкото беше и към края на месец юли, сочат данните на НСИ. Основната причина за това е поскъпването на храната. В рамките на година цените на храните и безалкохолните са нараснали с 5,2%. Най-съществено е поскъпването на хляба и зърнените храни - с 10,3%. Съществено е нарастването и на цените на зеленчуците - с 9,7% за година.

Месото и месните продукти пък са поскъпнали със 7,2%. Цените на минералните води, безалкохолните напитки и соковете също вървят нагоре - с 3,4% за година. През август бирата е била с 3,6% по-скъпа от същия месец на миналата година, цените на вината са нараснали с 3,3%, а на спиртните напитки - с 2,1%.

Понижение на цените в рамките на година сред хранителните стоки има само при плодовете - с 1,4%, и при маслото и мазнините - с 3,7%.

При нехранителните стоки най-съществен ръст на цените за година има при парното, което е поскъпнало с 13%, както и при пътническия и въздушен транспорт - с 10,7%. Обувките обаче са поевтинели с 1,4%.

Годишната инфлация е по-висока от лихвите по банковите депозити, които са под 0,3%. Така инфлацията реално топи спестяванията в банките. Затова много хора започват да търсят алтернативни възможности за инвестиции като покупката на имоти например.

Само за месец август инфлацията е 0,1%. По-съществено през месеца се поскъпнали зелето - с 6,6%, ябълките - с 4,7%, цитрусовите и южни плодове - с 3%, каймата - с 2,1%, и телешкото месо - с 1,9%.

През август са се понижили цените на дините и пъпешите - с 15,3%, редица зеленчуци като зелен фасул, тиквички и патладжан - с 13,3%, картофите - с 6,8%, морковите и червеното цвекло - с 5,5%. Поевтинели са и дрехите - с 2,4%, и обувките - с 5,1%. През август понижение на цените има и при бензина и дизела.

Коментари

Задължително поле