Хлябът поскъпва с още 20 на сто

За година цената се е повишила почти двойно

Заводският типов гони 2 лева

Поредното поскъпване на хляба се очаква да стане факт до дни. Цената на тестеното изделие ще се повиши с около 20-30% и така само за година основният продукт ще поскъпне почти двойно. Така типовият заводски хляб с тегло от 700 грама, за който към момента плащаме около 1,60 лв. ще достигне близо 2 лв., обясниха производители. Причината за поредното увеличение са растящите цени на газа и скъпият ток за бизнеса на свободния пазар, които в съчетание не дават на производителите алтернатива.

Така за да оцелеят те са принудени да повишат цените, обясниха от бранша за “Труд”. Увеличение има и при цената на влаганите продукти в рецептите - брашно, олио, захар, сол. Работниците вече също са сведени до минимум, а част от производителите са съкратили повече от половината си служители в опит да останат на пазара.

През 2021 г. различни производителите повишаваха почти редовно цените, тъй като и себестойността на тестените изделия непрекъснато растеше. 

В случай, че поскъпването на тока и газа, както и на суровините не спре, тогава ще продължи да поскъпва и насъщния, заявиха хлебопроизводители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика