Холандци финансирали агент Атила

Румънският „разследващ журналист“ Атила Биро, който бе задържан неотдавна в сметището на радомирското село Егълница , се оказа агент на разузнавателните служби в Букурещ , съобщи във вчерашния брой „Труд“.

Източници на вестника от спецслужбите вече имат информация за Биро и колегите му във финансираната от Джордж Сорос организация „Райс Проджект“ (RISE PROJECT).

Aгентът под прикритие Атила Биро се оказа, че е бил финансиран от холандски институции със 7200 евро. През 2017 г. след извършена проверка на организацията от НАП на Румъния са установени плащания към една от сметките на Атила Биро от Министерството на външните работи на Холандия, научи “Труд” от свои източници в спецслужбите. Румънската Агенция по приходите е намерила данни за преведена лично на Атила Биро сума, нищо че към организацията му е преведена отделно същата сума от 7200 евро. Експерти по сигурността коментираха, че холандците, които са най-яростният противник на членството в Шенген на България и Румъния. очевидно имат нужда от партньор като “Райс Проджект”, за да си защитават каузата.

Координатори на “Райс проджект” отвен Атила Биро са и колегите му “разследващи журналисти” Паул Раду, Михай Мунтяну и Йонуц Станеску. Службите са категорични, че четиримата нямат никакви тайни относно механизмите на проследяване, събиране на секретна информация чрез шантаж, компрометиране и други оперативни методи. Затова е нужна специализирана подготовка, нетипична за журналисти, смятат те. Данните сочат, че четиримата са били значително по-добре заплатени от колегите им журналисти, зад които не стои Румънската разузнавателна служба (СРИ) и генерал Флориян Колдя, бившият шеф на тази служба, който пък е в комбина заедно с отстранената неотдавна от поста шеф на Агенция “Антикорупция” Лаура Кьовеши. Експерти отбелязват, че операциите, които четиримата извършвали под прикритието на “разследващи журналисти”, са имали значителна финансова обезпеченост и логистика от оперативни отдели на СРИ и ЦРУ. Всички техни действия били поръчкови разследвания в полза на големи западни и американски корпорации под контрола на СРИ, установили службите.

“Труд” научи още интересни факти, свързани с “Райс проджект”. Става дума за две мега дела в Агенцията “Антикорупция” там - Румъния срещу Майкрософт и ЕАДС- Франция, нанесли щети за стотици милиони на Румъния, и смачкани лично от Лаура Кьовеши. За тази и подобни много други корупционни схеми “Райс Проджект” обаче мълчат. Службите разполагали с данни, че голяма част от сумите, заплатени като подкуп за компрометирането на двете дела, били пренесени в брой в България, а сумата - над 100 милиона евро.

Атила Биро е смятан в Румъния за един от най-яростните поддръжници и защитници на незаконната дейност, осъществявана от агентите на СРИ в съдебната система, осъдила там хиляди невинни без доказателства. Точно тази мащабна оперативна дейност се пренасяла в момента на територията на България, с цел налагането на “румънския модел” за контрол на държавата от чужди фактори, категорични са експерти от спецслужбите.

Коментари

Задължително поле