Агент Атила ровил заедно с бивола в дупката на греха

Разследване на „Труд” за диверсията срещу България, започнала с горенето на документи край Егълница

Протестите в България и Румъния организирани от движението #REZIST, зад което стоял Сорос

Планът бил активиран преди дни с изпращането на Биро в София

 

  • Радомирският скандал – част от мисия за дестабилизация на страната
  • Руската медия „Инсайдър” ни уличава в шпионаж на евролидерите
  • Спецслужбите в Букурещ създали затворена група във Фейсбук

Задържаният неотдавна румънски журналист Атила Биро в сметището на радомирското село Егълница бил агент на Румънската разузнавателна служба, научи „Труд” от свои източници в спецслужбите. Установено е, че мисията му у нас е част от мащабен план за дестабилизация на съдебната и политическата системи на страната.

Службите са засекли, че основният организатор е движението #REZIST, зад което стоели НПО-та, финансирани от милиардера Джордж Сорос и ЦРУ. Началото на плана включвало мощни протести в България по модел на тези отпреди месец в съседна Румъния.

Всъщност, начинът, по който започнаха нещата у нас, са същите - организацията идва от българи, живеещи в чужбина, които се противопоставят на политиката в страната. Този план бил част от мащабната акция на американския филантроп за разстройване първо на съдебната, а след това и политическата система в двете страни и въобще в региона. За целите на Сорос службите вече имат доста данни.

Според източници на „Труд” планът за България бил активиран преди дни с „изпращането на агента от румънската разузнавателна служба (СРИ)” Атила Биро, който се представя като разследващ журналист от „Райс Проджект” (RISE PROJECT), организация финансирана от Сорос, зад която в Румъния стоят Лаура Кьовеши – свалената неотдавна от поста шеф на Агенция „Антикорупция”, и генерал Флориян Колдя – бивш шеф на СРИ.

Веднага след като Биро бе задържан на 12 септември от българските власти заедно с журналиста от „Бивол” Димитър Стоянов, в затворена група във Фейсбук специално създадена от СРИ, са били пуснати съобщения да се окаже натиск върху българските власти за освобождаването му. Включително е публикуван телефона на разследващия полицай Александров с призив да му се окаже натиск от служители на румънското посолство в София.

Още същата нощ в медиите в Румъния, контролирани от СРИ, са били публикувани специално подготвени материали, злепоставящи България в международен план, които изкарват „журналиста” Атила Биро като борец срещу корупцията в България. Едни от тези медии са flux24.ro, digi24.ro, hotnews.ro, които са под контрола на СРИ.

В цялата агентурна игра спецслужбите отбелязаха и една много любопитна подробност. На 12 септември в руската опозиционна медия „Инсайдър” (The Insider), която е приближена до Сорос, е публикуван материал, уличаващ България в шпионаж на европейските лидери в хотел „Маринела” по време на европредседателство на страната (виж повече в карето).

На 14 септември същият материал е публикуван в румънската медия comisarul.ro, която е под контрол на Кьовеши и Колдя. И веднага след тези, очевидно подготвени активни мероприятия, започнаха и протичащите в момента демонстрации в България по аналогия на румънския модел, които обаче нямат масовостта в съседната ни държава.

Експерти по сигурността коментираха за „Труд”, че очевидно става дума за добре планирана и организирана операция, с цел злепоставянето на България в международен аспект, което да доведе и до политическа нестабилност чрез активни мероприятия, медийно подкрепени и финансово осигурени. Очевидно целта за сега е изпълнена след като за три дни вървят протести.

И към момента в цитираните румънски медии, под контрола на СРИ, продължава активната пропаганда от страна на „Райс Проджект”, където работи Атила Биро срещу страната ни, относно невъзможността за справянето с корупцията.

Следващата стъпка е да се обяви, че след като се посяга на свободата на словото, то демокрацията е застрашена и тогава една партньорска държава ще трябва да се намеси, за да се въдвори ред. Експертите са категорични, че започваме румънския сценарий от последните няколко години, който доведе Румъния до зависимостта й от чужди интереси.

Само преди дни бившият директор на СРИ, Джордже Майор, който от две години е посланик в САЩ, е потвърдил пред комисията за контрол на СРИ , че службата има множество офицери под прикритие, внедрени в голяма част от румънските медии.

 

Кой е румънецът Атила Биро?

02-5-biroАтила Биро започва "журналистическата" си кариера през 2004 г. в медията hotnews.ro, която е изцяло под контрола на румънските разузнавателни служби (СРИ).Там прекарва до 2012 г. , след което известно време е в САЩ. След като се завръща в Румъния, той започва да прави репортажи за ТВ медията Digi 24, която също е контролирана от СРИ. Всъщност Биро оправдава присъствието си в България с участието му в конференция свързана с престъпления по еврофондовете.

 

Активирали български сътрудник на СРИ

Да видим какво се случи в нощта на 13 септември. В 21,00 часа на 13 септември патрул на РПУ-Радомир задържа Атила Биро и Димитър Стоянов като ги отвежда в районното за установяване на самоличността. Броени минути по-късно започват съобщенията в закритата група в Фейсбук относно задържането на Биро и необходимостта от незабавното му освобождаване поради опасността да се разкрие истинската самоличност на агент на Румънските разузнавателни служби (СРИ). Активиран е и български сътрудник на СРИ с името Ели (Елица) Стоичкова - абсолютно е възможно това да е псевдоним.

Един час по-късно (около полунощ) лично румънският консул Флориян Даниел Мазалю отива на място и настоява Биро да бъде освободен, тъй като не е извършил престъпление. Консулът остава там до 4 ч. сутринта на 14 септември, когато агентът на СРИ и българският журналист от „Биволъ” Димитър Стоянов са освободени. Засега не е известен друг случай на задържан в България румънец, при който лично румънският консул да се е намесил, още повече в рамките на два часа след задържането, коментират от службите.

 

В Румъния – част от службите срещу държавата

Ген. Колдя действал заедно с Лаура Кьовеши

Протестите в Букурещ през август, анонсирани като недоволство на румънската диаспора, всъщност са били организирани през социалните мрежи със съдействието на отдела за ИТ-сигурност към Румънската разузнавателна служба (СРИ), който все още се контролира от бившия шеф на СРИ генерал Флориян Колдя, разкриха румънски медии.

Той пък действал заедно с близката до него шефка на Агенция „Антикорупция” Лаура Кьовеши, която наскоро бе свалена от поста. Двамата е публична тайна, че обслужват американските интереси.

Разкрито бе, че служителите на ИТ-отдела са разпространили пропаганден текст за минути към десетки хиляди потребители на мрежата. Специално за протестите в Румъния са били създадени над 140 000 фалшиви профила във Фейсбук. „Труд” разбра, че в Румъния в момента се води разследване и са направени разкрития от участници в #REZIST, един от които е артистът Паул Хитер, относно сериозния план за дестабилизация на Румъния и България, с който се цели да бъдат свалени правителствата. Финансирането и в двете страни ставало към частни сметки на лидерите на #REZIST в съответната държава от Англия, Франция, Белгия и Холандия. Френската организация например вече било прихванато, че е съставена от бивши съдии и прокурори, приближени до румънския евродепутат Моника Маковей.

На софийските протести се очакваха провокации, за които службите предупредиха ден преди това, заради което полицаите бяха буквално на всеки метър в центъра на столицата. И организацията за подобен сценарий не бе реализирана. На протестите от август в Румъния например бяха внедрени лица, специално обучени в чужбина да създават хаос както и да отнемат оръжие от полицията, с цел да се стигне до жертви.

В Румъния нещата вече започнали да се разплитат, оказало се, че един от лидерите на #REZIST е Флорин Бадица, също от близкото обкръжение на евродепутатката Маковей, който преди дни призна публично, че употребява марихуана преди и по време на демонстрациите.

 

Илиян Василев напада ДАНС в руска медия

02-10-ilian-vasilevНай-интересното в материала на руската опозиционна медия „Инсайдър” (The Insider) е цитираният коментар на бившия български посланик в Москва Илиян Василев. Според медията дипломатът е потвърдил в разговор с „Инсайдър”, че хотел „Маринела” винаги е бил използван от руските спецслужби. „Българската ДАНС просто не успя да се противопостави на ГРУ (военното разузнаване, бел. ред.) и СВР (КГБ)”. По думите му посолството на Русия в София „действително координира резидентурите на СВР и ГРУ във всички балкански държави, вкл. Македония и Черна гора”.

Казаното от Василев буди недоумение, защото ДАНС не е съществувала по времето на ГРУ. Изниква и въпросът: откъде ли ги знае тези работи той. С подобно изказване на бившия посланик спокойно може да се забърка сериозен дипломатически скандал, защото той твърди за директна намеса на чужда служба у нас. А „Труд” пита: Защо не го казал като посланик?

Коментари

Задължително поле