Хора и фирми забравиха 80 млн. лева в КТБ

Близо 80 млн. лн. от КТБ все още стоят непотърсени.

Могат да вземат парите си, но не го правят

Тече разпределението на последните събрани 250 млн. лв.

Давността е 5 години

Хора и фирми са забравили близо 80 млн. лв. от спестяванията си във фалиралата банка КТБ. Ако са имали депозити в КТБ над гарантирания размер от 196 хил. лв., сега те могат да вземат част от парите си, но не го правят. Явно или са забравили за парите си, или не знаят, че имат право да ги получат.

Досега синдиците на КТБ са събрали чрез разпродажба на активи на банката над 1,255 млрд. лв. За да може тези средства бързо да стигнат до хората и фирмите, които все още имат да взимат пари от КТБ (т. нар. кредитори), досега са одобрени четири частични сметки за разпределение.

Изплащането на първите суми от КТБ над гарантираните от закона депозити до 196 хил. лв., започна през месец май 2019 г. Тогава за разпределение бяха одобрени 530 млн. лв. От тях до края на 2020 г. са изплатени 535,4 млн. лв., а 34,6 млн. лв. все още не са потърсени. Това става ясно анализ на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Матей Матев, направен за Асоциацията на банките в България. Давността за получаване на тези пари е пет години след започване на изплащането им.

През септември 2020 г. стартира изплащането на 430 млн. лв. от втората частична сметка за разпределение. От тях до края на 2020 г. са изплатени 384,9 млн. лв., а 45,1 млн. лв. още не са потърсени. През октомври 2020 г. бяха изплатени още 5,6 млн. лв. на обезпечен кредитор.

От 30 март 2021 г. започна изплащането на 250 млн. лв. от четвъртата сметка за разпределение. От тях 189 млн. лв. са получени от ФГВБ, защото след като изплати гарантираните депозити в КТБ той стана най-големият є кредитор. Фондът досега си е върнал общо 928 млн. лв. от КТБ.

На сайта на КТБ има указания как и откъде хората и фирмите може да получат парите си. Кой и какво има да взима може да се види на сайта на Агенцията по вписванията в раздел “Търговски регистър”, подраздел “Справки”, по партидата на КТБ - ЕИК: 831184677.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси