Хора на Гюлен бягат в България

Граничен пункт „Капъкуле"

Трима мъже, свързани с FETO - организацията на Фетхуллах Гюлен, която е сочена за терористична, бяха арестувани от турските гранични служби при опит да преминат в България. Президентът Ахмет Давутоглу, който започна чистка в южната ни съседка, обвинява Гюлен в опита за държавен преврат и настоява той да бъде екстрадиран в Турция от САЩ, където живее.

Задържаните бегълци са двама братя близнаци - Хасан и Хюсеин Челик, и братовчед им Бекир Челик. В родината си те са обявени за издирване за разпит относно организацията на Гюлен. Тримата турци са заловени на граничния пункт Капъкуле малко преди изселническият автобус, в който пътували, да напусне Турция и да влезе на територията на българския ГКПП Капитан Андреево, съобщават  одрински медии. Близнаците и братовчед им са предадени на полицията. Те били разкрити от турските граничари при несъответствие между броя на паспортите на пасажерите в автобуса и броя на пътниците.

Братята са деца на издирвания председател на управителния съвет на телевизията на Гюлен „Саманйолу тв" и член на директорския борд на банката му Bank Asya Али Челик, а Бекир Челик - негов племенник. Самият Али е успял да избяга в Англия.

Междувременно хора от всички слоеве на турското общество се стекоха в неделния ден в района на Йени капъ в Истанбул на митинга “Демокрация и герои“ - последния от серията прояви за отпор срещу опита за преврат на 15 юли.

Коментари

Задължително поле