Хотелиерите искат да започне незабавно издаване на визи за руски туристи

Страната ни незабавно да започне да издава визи за руските туристи, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От Руската федерация обявиха, че спират за неопределено време полетите до Турция заради увеличените се случаи на Ковид-19 в страната. И след като тази дестинация става поне временно недостъпна за тях, логично е веднага да потърсят алтернатива за вече планираните си ваканции, обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

„Колкото и Господ за пореден път да ни доказва, че е българин и да прави всичко възможно да спаси летния туристически сезон на България, не бива да забравяме, че “той дава, но в кошара не вкарва”, заявяват от БХРА.

Според тях евентуално бездействие на външно министерство може да се окаже фатално за целия туристически сектор. От организацията подчертават, че икономически не е сега моментът външно министерство да прави политика и да се опитва да показва мускули чрез остри изказвания срещу Руската федерация, защото това е пагубно за икономиката ни. "А без икономика няма политика", обясняват от БХРА.

От организацията са категорични, че консулските служби трябва да започнат да си вършат работата и да издават визи за България, още повече, че вече има планирани и директни полети между двете страни.

Издаването на визите трябва да е светкавично, а експресното издаване на документи да не е по-скъпо, а на една е съща цена като обикновената поръчка, тъй като се очаква резервациите за сезона да се случват основно в последния момент, настояват още от бизнеса.

Нужно е още да се направят постъпи за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск, тъй като в момента на територията на Русия действат едва 3 консулски служби, които обработват визите за България от цялата необятна руска страна, което е крайно недостатъчно и затруднява работата, допълват още от БХРА.

И подчертават, че трябва да се изпрати още 1 туристически представител в Русия. Както и да се активира работата във всички руски градове и региони, които са побратимени с български такива.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика