Хотелиери и ресторантьори искат спасителен план за туризма

Предлагат 10 мерки за оздравяване на сектора

Генерален план за спасяване и оздравяване на туристическия сектор да бъде изготвен и приложен от кабинета. За това настояват в свое писмо до премиера Бойко Борисов с копия до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и коалиционните партньори от Обединени Патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

„Туристическият сектор през последните години бе отличникът на икономиката и нямаше нужда от подкрепа. Днес обаче ситуацията не е такава“, се казва в писмото. От БХРА предлагат 10 мерки, с които да се оздрави индустрията. Сред тях са включване на туризма като приоритет в националния план за възстановяване, да се поемат за срока на пандемичната обстановка всички стопански разход, част от заплатите и осигуровките на онези фирми, които са със спад в оборота над 30%, да се подкрепи искането за плосък ДДС в туризма в ЕС от 5 на сто, да се въведат ваучери за пътуване и здравни ваучери, да се ускори издаването на визи онлайн. Освен това от БХРА искат и в случай, че бизнесът им е затворен с правителствена заповед държавата да поеме всички стопански разходи, заплати и осигуровки на техните служители за времето, през което не могат ад работят. От бизнеса настояват и да се разсрочат кредитите на туристическите компании за срок от 4-5 години и да им се осигурят оборотни средства, а предприятията от туризма да се разглеждат като средни вместо като малки, дори и когато не отговарят на критерия за брой работници заради сезонния характер на дейността им.

От БХРА настояват и всички бъдещи противоепидемични мерки, чието налагане предстои и засягат туристическия сектор, да бъдат обсъждани предварително с представители на всички национални организации. Те апелират и за ясен план при каква степен на заболеваемост ще затварят заведения и съответно отварят хотели.

„Призоваваме за прозрачна, предвидима и най-вече човешка политика, както и европейско и национално отговорно отношение към огромен процент малки и средни фирми, които са гръбнака на българската икономика. Необходимо е национално съгласие за спасяване на 500 000 работни места, като говорейки за стотици хиляди хора не бива да забравяме, че зад числата стоят конкретни човешки съдби. Евентуалната смърт на туризма ще повлече след себе си цели сектори, чието оцеляване зависи от нашата индустрия. Ще доведе до агония цели населени места и общини, чието основно препитание е свързано с посрещането на гости и изпращането им като приятели, които да се върнат отново. Не бива да забравяме, че всеки трети работник в света е зает в индустрия, свързана със сектора на гостоприемството и туризма. И ако нашият бизнес го няма, това не означава просто затворени хотели, заведения или туристически агенции, а стотици хиляди души на улицата, чиято съдба ще зависи от грижата на държавата.“, се казва в писмото.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация апелираме към правителството за пореден път да не ни хвърлят по някоя мярка като риба, с която да закусим, а да ни помогнат да закърпим пробитата мрежа на туризма чрез кризисен план за спасяване на сектора, така че да храним не само себе си и нашите семейства, но и да продължим да сме гръбнакът на българската икономика.

Коментари

Задължително поле