Храните в Търново отново най-скъпи

Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

В старопрестолния град плащат най-много за сирене, кашкавал и кайма

Замразените пилета са най-неизгодни в Добрич

И през април хранителните продукти, предлагани в област Велико Търново са най-скъпите в страната. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за цените на едро през изминалата седмица. В старопрестолния град плащат най-скъпо в страната за килограм от кашкавалът тип “Витоша”. Хранителният продукт на едро се търгува при цени от 14 до 14,36 лв./кг, а търговците на дребно добавят и допълнителни надценки. В област Добрич същият продукт се търгува срещу над 4 лева за килограм по-евтино или от 9,67 лв. до 10,09 лева на едро.

Кравето сирене също се продава на едро най-скъпо, в сравнение с останалите области на страната, във Велико Търново. Максималната му стойност там достига 9,20 лева за килограм, докато същият продукт в област Шумен струва с близо една трета по-малко или 6 лева за килограм.

Смесената кайма от телешко и свинско месо също е най-скъпа в област Велико Търново и се предлага срещу 7,80 лв./ кг. За същото количество мляно месо в област Добрич плащат 5,45 лева. За сметка на това в Добрич пазаруват най-неизгодните замразени пилета в страната, като броят за килограм 4,95 лева, докато в Пловдив пернатите птиците срещу 3,40 лева за килограм.

Данните на ДКСБТ показват, че захарта се търгува на едро най-евтино в област Плевен - срещу 1,27 лв./кг и най-скъпо в Бургаско - срещу 1,65 лева за същото количество. Зрелият фасул е най-евтин в област Ямбол, където цената му е едва 2,30 лева за килограм на едро. В същото време същият продукт е над двойно по-скъп в столицата и се търгува срещу 4,80 лева за килограм. Оризът е най-изгодно да се пазарува от Стара Загора, Сливен и Враца, а най-много ще платите за продукта в Бургас.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес