Христо Алексиев: Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен (ВИДЕО)

Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен. Това каза след среща с представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари служебният министър Христо Алексиев.

„Натрупано беше доста напрежение. Всички знаем, че в момента имаме множество кризи. Сериозният ръст на инфлацията освен привнесените причини, голяма част се генерира и тук - поради неправилни публични политики, които се прилагат. Ние като служебно правителство смятаме, че трябва да работим върху първоизточника на инфлацията и тези кризи. Транспортният бранш беше неглижиран и това доведе до много високи разходи, които се отразиха на всяка една суровина, стока и услуга. Коментирахме да започнем стъпка по стъпка да решаваме тези проблеми и да стопираме инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение“, каза още Алексиев.

“Можем да доведем до по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи”, предложи транспортния министър. “Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това се отразява на крайния потребител”, допълни Алексиев.

Христо Алексиев определи ТОЛ системата като "неадекватна и недобре структурирана".

"Не искаме да загубим прихода в бюджета от ТОЛ таксите, но смятаме, че можем да увеличим цената на транспортния трафик през страната и да бъде по-облекчено таксуването за родните превозвачи. Без това да засегне кой знае колко приходите от тези такси в бюджета. Успяхме да устискаме, за да не бъде българския транспорт заложник на егото на един човек. Бяхме неглижирани, хвърлени настрани, въпреки, че обяснявахме как транспортният бранш е генератор на инфлационни процеси", коментира Христо Алексиев.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/755632189010185

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика