Христо в цинков ковчег след 18 дни лечение 

Във Велико Търново прилагали препарат за ревматоиден артрит на починалия абитуриент

Медици допускат, че вторична инфекция е причината за смъртта

На 22 юли левкоцитите били в норма

След 18 дни лечение в болница 19-годишен Христо Денев от Велико Търново е върнат в цинков ковчег в дома си.
Експериментално лечение е прилагано от местните лекари на починалия абитуриент. Това се разбира от епикризата, издадена от Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение на болница “Д-р Ст. Черкезов”. В нея е записано, че Христо е “приет в инфекциозно отделение в добро общо състояние”. Момчето било лекувано със седем антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID 19. Изпитванията са във фаза 3. На 28 юли Roche съобщава, “че тяхното лекарство Actemra / RoActemra (тоцилизумаб) не успява да постигне основната крайна цел на подобрен клиничен статус в проучване на фаза III COVACTA, което включва хоспитализирани възрастни пациенти с тежка пневмония, свързана с Covid-19”.
Публикация в авторитетния американски медицински сайт Medscape пък предупреждава, че съществува “риск от сериозни инфекции при пациентите, лекувани с Actemra / RoActemra и че те са изложени на повишен риск от развитие на сериозни инфекции, които могат да доведат до хоспитализация или смърт.

Лекари, на които “Труд” предостави епикризата на починалия Христо Денев, който бе обявен за жертва на Covid-19, смятат че момчето най-вероятно си е отишло от вторична инфекция - бактериална пневмония или сепсис. Според тях е странно, че при изследванията, които са правени почти ежедневно на Денев на 22 юли левкоцитите са били в норма 10,7 (на 13 юли те са 2,7). На 27 юли левкоцитите вече са 27,8. Столични лабораторни медици са категорични, че подобно ниво свидетелства за развитие на вторична бактериална инфекция, която може да представлява усложнение от лечение с биопрепарати.

Индикациите за интубацията на Христо на 30 юли според медици са дискутабилни. Момчето е било интубирано след като ден по-рано сатурацията му е 80,2 при норма над 94-95.

 

Д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново:

Ще съдя бащата за уронване престижа на болницата

Стига с тези глупости, които разпространява бащата на починалото момче! Не е допусната никаква лекарска грешка, медицинският екип и здравното заведение са направили всичко, което е възможно за пациента. Това заяви пред “Труд” директорът на областната болница във Велико Търново д-р Стефан Филев.

Запитан откъде е доставен в болницата медикаментът “РоАктемра”, с който е лекуван младежът и това експериментално лечение ли е, д-р Филев заяви:

“Аз не участвам в лечебния процес, нито пък вие журналистите сте хората, които трябва да се бъркате в медицинските дейности. Сезирал съм Медицинския надзор, ще дойдат проверяващи и ще установят”.

Той допълни, че лично е осигурил плазма за момчето, докато е било в интензивното отделение и медиците са се борили за живота му.

“Настоявам за цялостна проверка по случая от всички компетентни органи и републикански специалисти. А бащата нека да подаде жалби и тогава пък аз ще заведа дело срещу него за уронване престижа на болницата”, закани се д-р Филев.

 

Адвокат Иван Денев, баща на починалия абитуриент:

Ще настоявам за ексхумация на сина ми

Веселина Ангелова,
ТРУД, Велико Търново

- Господин Денев, какво е заключението на медиците за смъртта на сина ви? 
- Ако има някакъв начин да излезе истината за смъртта на детето ми, ще се боря до край за това. Съкрушен съм и още си събирам мислите. Ще настоявам за ексхумация. Истината трябва да излезе на яве. Предполагам, че има нещо сбъркано.

- С какви медикаменти е лекуван Христо?
- В епикризата пише с какво лекарство е лекуван. Не съм лекар и не мога да коментирам. Трябва да се направи консултация със специалисти. Такъв млад човек не може да почине от коронавирус без никакви странични заболявания. Изляха купища помии по адрес на момчето ми. Никога не е пушил, няма никакви наргилета, няма наднормено тегло, нито е страдал от диабет, нито астма, нито холестерол, не е наркоман. Всички отвратителни твърдения са димки на принципа “гузен негонен бяга. Докторите са написали 4 неща в смъртния акт, сред които и коронавирус.

Заради това и не можахме да го видим и да си вземем сбогом. Беше в метален ковчег. По най-унизителния начин беше засипан с хлорна вар, а гробарите си изхвърлиха костюмите върху него. Беше ограничен достъпа на много съученици и близки, колеги, които дойдоха от стотици километри. Но за мен коронавирусът е бил преодолян около 22 юли, но от там нататък с тези лекарства, които са били прилагани са му вкарали тежка вторична инфекция и са му сринали имунната система. Вероятно е проведено абсолютно неправилно лечение със забранени и експериментални медикаменти, за които нито сме давали съгласие, нито някой ни е информирал, нито пък той е подписвал. Предполагам, че някой е взел пари, за да се извършват експерименти и на това на практика е сринало имунната му система и го е убило по най-жестокия начин.

- Защо се наложи да бъде приет в болница и в какво състояние беше синът ви по време на хоспитализацията?
- Докато синът ми бе в болница, никой не ми се е обаждал, за да ме информира за състоянието му. Дори бяхме унизявани като кучета да се молим за информация. Всеки ден от 12 до 13 часа да седим пред вратата на интензивното отделение, докато на другите чакащи им връчваха съобщения за смърт. Това беше почти всеки ден. Към нас имаше високомерно и надменно отношение. Казваше ни се, че не разбираме от медицина и медицинска терминология, че това не се обсъжда с нас, защото не ни касае, че си вършели работата, знаели какво правят, също били родители. Това се отнася и за д-р Сибила Маринова, която търсехме като началник на отделението. Никой не ни информира за хода на лечението, за перспективите.

- Търсихте ли и друго експертно становище за състоянието на сина ви, докато беше в болницата?
- Намерихме национални консултанти, които да дойдат на място, но някой ги разубеждаваше под предтекст, че били консултирали по телефона и всичко било точно като лечение. Има и друга лъжа. Майка му се обадила в петък в 6,24 часа, а той бил починал в 6,20 часа. Няма как лекарят, който уж се е борил за живота му и го е реанимирал, да излезе в 6,20 часа, да си съблече костюма, който се смъква за половин час, както казват и в същото време да стигне за 4 минути до телефона и да говори хладнокръвно за вече настъпилата смърт. За мен той е бил оставен и намерен мъртъв. За един месец момчето ми имаше бал и след това попадна в катафалка.

- Кой трябва да носи отговорност за смъртта на сина ви?
- Синът ми почина в резултат на немарливост и самонадеяност. Не обвинявам никого персонално, това ще го установят експерти. Въпрос на воля е от разследващите органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения