Христо Иванов пазари шеф на парламента

Снимка: Архив 45-о НС
Мика Зайкова от ИТН отново ще открие пленарната сесия на новия парламент, но от понеделник следобед от “Демократична България” дадоха знак, че може и да не подкрепят Ива Митева отново за поста председател, с аргумента, че от ИТН има вероятност да получат две от най-важни позиции в държавата - на премиер и на председател на НС.

От “Демократична България” са поискали поста на Ива Митева

Председателят се избира на първото заседание, заедно със зам.-председателите, пише в Конституцията

Гласува се с обикновено мнозинство

Първата политическа сила “Има такъв народ” може да остане без председателското място в 46-то Народно събрание. Това дадоха да се разбере пред “Труд” депутати от “Демократична България”. “Ако очакваме правителство на ИТН, то не е редно и председателят на парламента да е от тяхната партия, защото повтаряме модела на ГЕРБ - да се вземат двата най-важни поста в държавата - на премиер и на председател на НС”, обясниха аргументите си от ДБ.

Съпредседателят на формацията Христо Иванов е започнал от днес совалки срещу почти сигурния кандидат на Слави Трифонов - юристката Ива Митева. В пазарлъците на Иванов не присъствало конкретно име, а само “принципно предложение”. А от партията му отбелязаха лаконично, че ще приемат подкрепа от ИТН за свой председател като знак, за преговори и искана подкрепа за бъдещото правителство. Хората на Слави не коментираха идеята на Иванов, но подсказаха, че за друг председател от ДБ трябва да търсят подкрепата на ГЕРБ или ДПС.

От ИТН бяха категорични, че след оттеглянето на номинацията на Николай Василев за премиер, не водят преговори за състав на кабинета с ДБ или с ИСМВ.

Ива Митева беше фаворит за председател на 45-то Народно събрание с гласовете на ИТН, “Демократична България”, БСП, ДПС и “Изправи се! Мутри, вън!”, а от ГЕРБ тогава се въздържаха. От ГЕРБ допуснаха, че и сега може да гласуват с “въздържал се” всяка кандидатура на ИТН. “Парламентарната ни група ще заседава във вторник и ще вземем решение”, коментираха избраници от партията на Бойко Борисов. От ИСМВ и този път ще подкрепят Митева. А от БСП заявиха лаконично, че “ще вземат решение”, но припомниха, че в предишния парламент от ДБ за зам.-председател беше излъчен ген. Атанас Атанасов.

Според чл. 76 от Конституцията, първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител, а това отново ще бъде Мика Зайкова от ИТН.

След клетвата на новите депутати, веднага се преминава към избор на председател на парламента и на негови заместници.

Пак чл. 76 от основния закон на страната, но в алинея 3 се казва, че “на същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели”. Конституционалисти коментираха пред “Труд”, че парламентарната традиция е председател на Народното събрание да бъде излъчен от първата политическа сила - в случая ИТН.

Ако от “Демократична България” поставят казус с избор на председател от друга политическа сила, то трябва най-късно до сряда сутринта да имат събрани необходимите гласове и гарантирана подкрепа от другите партии. В противен случай може да се отвори пленарен дебат и кулоарни договорки в последния момент.

Гласуването на шеф на парламента става с обикновено мнозинство.

Новоизбраните депутати ще влязат в пленарна зала в 9,00 часа утре, както е разписано в указа на президента Румен Радев.

Румен Ненков, бивш конституционен съдия, пред “Труд”: До 15 август е срокът за правителство

Забавянето ще е политически скандал

Парламентът не може до безкрай да бави съставянето на правителство и най-късно до 15 август трябва да има министър-председател и нов състав на кабинета. Това заяви пред “Труд” бившият конституционен съдия Румен Ненков.

Той посочи, че това е основната роля на Народното събрание след свикването му - да бъде гласуван кабинет.
“Разумен срок е термин, взет от Европейската конвенция за правата на човека и става дума за разумен срок в правораздаването. Има много богата практика на съда на Страсбург по този въпрос, но най-общо се приема, че този срок е при нормални човешки усилия, да не се спира вършенето на работа”, заяви конституционалистът.

“Никой не може да се позове на забава, която той е причинил. Например, подсъдим или обвиняем не може да се позовава на забава, която той причинява. Но държавните органи, ако си гледат небрежно работата - бавят едно дело и т. н., аналогично можем да приемем, че не може да се позоват на забава. Оправданията в случай на забава са, че делото е много сложно”, каза още Румен Ненков. И продължи: “Но забавяне на съставяне на правителство ще е политически скандал, да имаме парламент примерно 2 месеца, а да нямаме правителство и да имаме служебно правителство. Това може да се получи само при следваща въртележка, при евентуални трети, предсрочни избори, ако пак са неуспешни и не доведат до излъчване на правителство”.

“Дори и да приемем, че сега ще се забавим с две седмици, до 1 август, хайде - до 15 август е срокът, когато най-късно ще стане ясно имаме или не правителство”, заключи бившият конституционен съдия.

“Във всяко нещо има и здрав разум. Смятам, че нашият здрав разум вече малко е поизветрял. Но в момента не е актуален въпросът за провеждане избори 2 в 1. Това е абсурдно, да имаме парламент, който да не може да избере правителство и да се бавят 2-3 месеца нещата. Ще бъде и много скандално”, отбеляза още Румен Ненков. И обясни, че това означава да се правят поредните изменения на закони, каквото беше с Изборния кодекс в предния парламент.

“Председателят на парламента се избира с обикновено мнозинство и има някои практики, които са традиция. А именно - най-голямата парламентарна група да посочи председател на парламента и да има от другите парламентарни групи заместници”, каза бившият конституционен съдия. “В 45-то Народно събрание това не стана, сега може би ще стане. Председателят на парламента е с номинал власт в Народното събрание - да, има власт, има роля, определя дневния ред и др., но все пак той също е 1 глас от общо 240”, коментира евентуален казус с избора на председател на 46-то НС Румен Ненков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения