Христо Казанджиев: Рестартирането на енергийните проекти ще бъде катастрофа за България

"Проектите „Южен поток”, „Бургас — Александруполис” и АЕЦ „Белене” са класически политически проекти и тяхното рестартиране ще бъде огромна катастрофа за България". Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев пред БТВ.

Според него те не са гарантирани като икономически осъществими проекти и това е било нееднократно заявявано и за трите проекта.

„Към настоящия момент икономическата логика и възможностите на България сочат, че тези проекти са непосилни за България, изключително рискови и тяхната реализация ще доведе до една много голяма икономическа и обществена катастрофа.

Според Казанджиев начина, по който е структуриран проектът "Южен поток", е губещ за България. "Не е необходимо страната да предоставя правото на Русия да строи този газопровод на нейна територия", коментира Христо Казанджиев.

Въпросът с купения вече реактор за АЕЦ „Белене” е въпрос, който следва да се обсъди от експертите, да се търси неговата реализация. Важното е България да придобие този актив, да спре плащането на тези огромни лихви, за да минимизира разходите и загубите, допълни Казанджиев.

Според експерта Еленко Божков обаче е възможен рестарт и на три проекта. По думите му България може да има участие в проекта АЕЦ "Белене" дори на 50%.

Коментари

Задължително поле