Христо Стоичков от Маями: Обединете се срещу убийството на спорта!

„Лошите новини както винаги се разпространяват най-бързо – заяви Христо Стоичков за „Труд“ от Маями по повод предложените законодателни промени, забраняващи рекламата и разпространението на лотарийни игри. – От няколко дни в Щатите ми звънят личности от българския спорт, които за първи път чувам да звучат уплашени и отчаяни заради удара, който се готвят да им нанесат някои от политиците у нас. Искат да им кажа как точно е в САЩ, Испания и на други места, където популярните развлекателни игри и онлайн залаганията дават много силна подкрепа на спорта. И така да съумеят да се защитят с факти срещу безумието, което ги заплашва.

Не мога да повярвам, че в България се връщаме към лошите примери от миналото – да се разваля нещо, което работи добре заради нечии политически и даже по-лошо - лични интереси. Доскоро се твърдеше, че у нас тотото не може да огрее навсякъде и когато лотариите започнаха да спонсорират спорта ни, ситуацията се подобри видимо. И не само клубовете, но и националните отбори започнаха да дишат по-спокойно.

Лично аз подкрепям лицензираните организатори на лотарийни игри в България, защото, както навсякъде по света, в момента те използват значителна част от приходите си, за да подкрепят спорта - било то чрез спонсорство или чрез дарения. Осигуряват допълнително финансиране на клубове и федерации, каквото държавата не е в състояние да им предостави. В тази връзка и от самолет се вижда, че евентуалната забрана на рекламата и разпространението на лотариите ще окаже неблагоприятно въздействие и пряко ще рефлектира върху развитието на спорта у нас. На практика ще го ликвидира, защото други спонсори почти няма.

Ще пострадат и телевизионните зрители. Работя в телевизионния гигант „Унивижън“ и имам претенции да съм абсолютно наясно за връзката между спонсори и осигуряването на скъпите права за излъчване на големите състезания. Българинът ще трябва да забрави за престижните надпревари, защото рекламата на хазартни игри е основен източник на финансиране. И без нея телевизорът просто ще угасне за големите зрелища! Ще се прочуем, но за жалост пак с глупости. Не мога да си представя как ще реагират хората като ги лишиш от спорта по телевизията от една страна и от друга да го ликвидираш като дейност в България. Но честно – не вярвам да се направи чак такава глупост.

Не мога да си представя как стопаните на държавата ще си сложат бинт на здрава глава като направят убийствените за спорта ни промени, които, както разбрах, се прокарват на тъмно. И вярвам - правителството ще покаже, че подкрепя усилията на онези момичета и момчета, имащи куража да се борят с големите и богати държави за да върнат славата на родния спорт. Все още те са най-големите посланици на България пред света. И сигурен съм – този, който им попречи и постави кръст на тяхната мисия, ще си носи греха завинаги. Ще хвърли бумеранг, който ще се върне към него, но какво от това ако българският спорт вече ще е в кома? Хора, забравете различията си и се обединете, както го направиха всички спортисти и клубове, за да спрат безумието. Призовавам ви - помогнете на българския спорт! Няма да оставя някой да скача върху главата му! Аз съм част от българския спорт и няма да позволя на някой си да му пречи да се развива!“

Коментари

Задължително поле