Хроничната миелоидна левкемия вече не е смъртоносно заболяване

Благодарение на въвеждането на нов клас лекарства хематологията превърна хроничната миелоидна левкемия от смъртоносно заболяване до преди 20 години в контролирано заболяване с таргетни молекули, подобно на диабета. Нещо повече от миналата година при пациенти, които са в дълбока ремисия ние вече можем да спираме терапията, заяви в доклада си на XVII национална среща на фондация „МОСТ” в Албена проф.д-р Юлиан Райнов, шеф на клиниката по хематология във ВМА София.

Той посочи, че хематологията е една от водещите специалности по отношение на иновацията. Ако преди 100 години се е говорило за лимфоми и левкемии, сега вече има идентифицирани 51 типа лимфоми и 38 типа левкемии. Едно от сериозните предизвикателства е острата миелоидна левкемия. „Имаме нужда от сериозна подкрепа от страна на НЗОК по отношение на адекватно осигуряване на клинична пътека-в момента е 800 лв. при реална цена над 10 000 лв., за да има бърза и съвременна диагностика за тези болни, реимбурсиране на нови медикаменти , даващи шанс да се борим с най-трудните и безнадеждни случаи до момента”, каза проф. Райнов.

Той посочи, че броят на новите молекули , които индустрията изследва за ефективност при лечението на различни заболявания, се е удвоил при последните 15 години. В областта на онкологията и онкохематологията е нараснал от 5% през 80-те години на миналия век до 30% през 2010г. По данни на ЕК инвестициите общо в медицинска научноизследователска и развойна дейност в света достигат 160 млрд. евро за миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве