Художник от Сърбия показа 45 родни пейзажа в Монтана

Младият живописец Александър Спасич от Сърбия откри своя изложба в Художествена галерия „Кирил Петров” – Монтана. Той представя 45 пейзажа, създадени с оригинална смесена техника – акрил и маслен пастел. Творбите му грабват не само с колорита си, но и с интересните ракурси към природни картини от района на град Власотинце, където живее и работи 26-годишният художник.

Изложбата беше представена от по-малкия брат на автора и негов колега Йован Спасич – портретист и преподавател по изобразително изкуство. Братислав Валчич – заместник-председател на културното дружество във Власотинце, подчерта при откриването на изложбата, че в основата на тази инициатива е дългогодишното творческо приятелство между тяхното дружество и Младежкия дом на Монтана.

„Нашите фолклорни формации - танцов ансамбъл „Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.”, са гостували във Власотинце, и техният ансамбъл е бил на наша сцена. Сега разширяваме сферата на културно сътрудничество и благодарим за протегнатата ръка на ХГ „Кирил Петров”. През юли в галерията в сръбския град, който се намира близо до Лесковац, ще гостува със свои картини Николай Пенков”, каза директорът на Младежкия дом Асен Асенов.

Изложбата бе открита със сръбската народна песен „Дунье ранке”, изпълнена от монтанската певческа група „Пъстренец Jr.” На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет – Монтана, инж. Иво Иванов, преподаватели по изобразително изкуство, художници, представители на културните институции, журналисти.

В края на следващия месец млада генерация румънски художници ще бъде представена в Монтана с интересна експозиция, която ще пристигне от Букурещ, съобщи главният уредник на галерия „Кирил Петров” д-р Любомир Мечков.

Коментари

Задължително поле