Художници от България, Сърбия и Македония ще творят 5 дни сред лозовите масиви на Устина

За втора поредна година творци от България и чужбина, носещи „МИЛ“ в своите имена, се събират в пловдивското село Устина за ставащия вече традиция благотворителен пленер по живопис. Хората на изкуството пристигат по покана на собственика на винарска изба „Вила Юстина” инж. Милко Цветков в Устина, за да творят в продължение на 5 дни сред лозовите масиви, вдъхновени от красивата природа в полите на Родопите.

13 майстори на четката от 3 балкански държави ще вземат пряко участие в тазгодишното издание на пленера, а още трима дистанционно заради неотложни други ангажименти, а специални гости на събитието в Устина ще бъдат Иля Велчев и Мариус Донкин. Благотворителната разпродажба на картините от пленер „Made in Mil&Co 2017” ще бъде организирана през есента. За участие в пленера от Сърбия пристигат художниците Милица Роганович-Беба, Милена Виданович-Меме и Миливой Костич, от  Македония идва Милан Стоянов, а страната домакин ще бъде представена от Милко Христов от Лом, Милко Тодоров от Троян, Милчо Костадинов от Бургас,  Милка Венева и Людмила Поптошева от София, Милен Иванчев от Враца, Милко Матеев и Милен Маринов от Варна, Михаела Петрова от Самоков, а участие дистанционно ще вземат Цветомила Христова, Милко Добрев и Милена Велчева.

Идеята да събере заедно хора,  чиито съдби са под  закодираната сила на стария корен „МИЛ“, за първи път хрумва на поета Милко Христов. През 2014 г. той събира в алманаха  „Made in Mil&Co“  стихове от 14 поети „Мил-ковци” от България, Сърбия и Хърватска.

През 2016 година творците „адаши“ се събраха за пилотното издание на пленера „Made in Mil&Co” с ясната цел да сътворят творби, които да бъдат продадени за благотворителни каузи.  Включиха  се 11 творци от България, Сърбия и Хърватска, а 5 художника взеха задочно учaстие, изпращайки своите картини за каузата. Създадени бяха 33 картини, 14 от които бяха продадени по време на Благотворителна разпродажба “Бъди МИЛ“, организирана съвместно с Фондация „Заедно“. Картините бяха изложени в „Къщата на Етносите“ в Пловдив по време на „Дефиле на младото вино“.

Събраните средства бяха предоставени на  6-месечната Александра,  4- годишния  Емил и 4-годишния Кристиян, чиито лечения са отказани от Център „Фонд за лечение на деца“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства