Художнички учат парижани на кирилица

Иванка Цекова и Кристин Цекова запознават французите с азбуката в свое ателие на фестивал във френската столица

Майка и дъщеря работят заедно

Българо-френските художнички Иванка Цекова и Кристин Цекова, майка и дъщеря, известни с псевдонимите Ване и Кристи, взеха участие във „Фестивала на солидарността“ в Париж на 18 и 19 ноември. За втора поредна година те се включват в събитието, което се организира традиционно в края на ноември и продължава две седмици.

Тяхната асоциация Paris Vanet Art (“Париж Ване Арт“) е избрана официално да открие фестивала и те решават да запознаят французите с третата официална азбука в Европейския съюз в ателие по кирилица. Ване и Кристи ангажират вниманието на парижани с игри с букви, изписвайки думи и послания върху карта на България.

„Гостите искаха да чуят как звучат буквите. Наблягахме на тези, които ги няма във френския език и това ги впечатляваше, защото са нетрадиционни за тях. Бяхме направили игри и с теглене на думи, които да запомнят и изпишат“, разказва Кристи.

В навечерието на фестивала двете художнички откриха и изложбата си „Париж в Пловдив“, която представя селекция от произведения, които са показани при посещението им това лято в града под тепетата. Експозицията включва пана със снимки и текст, разказващи за посещението на Ване и Кристи в Пловдив. В тях изобразяват развитието на града, определен за Европейска столица на културата 2019 година и влиянието, което френската държава оказва в културно отношение на следосвобожденски Пловдив. Експозициите им могат да се видят в Библиотека „Площад на празниците“ във френската столица до 3 декември.

Ване е родена в София, но през 1986 г. се установява във Франция. Завършва Френската гимназия и Художествената академия в столицата и Естетика на изкуството в Париж. Рисува от малка и придобива известност като „Ваня - детето чудо“.

„Във френския език се влюбих още в първи клас. Любовта ми към изкуството и френската цивилизация ме е ръководила през целият ми живот и във всичко, което съм правила. Сега, колкото съм французойка, толкова съм и българка и понякога сменям двата езика в речта ми, без да се усетя, разказва Иванка пред „Труд“.

Кристи е родена през 1988 г. в подножието на Мотмартър, завършила е „Чуждестранни езици и цивилизации“, както и „История на изкуството“ със специалност по съвременно изкуство в Сорбоната. Рисува откакто се помни в ателието на нейната майка, „което всъщност беше една малка слугинска стаичка, в която живеехме на улица „Пигал“. „Израснала съм в миризмите на боите“, разказва младата художничка. Разбира, че притежава талант, след като се откъсва от фигуративното изкуство и се впуска в нейните мотиви.

„Може би се предава по наследство, защото освен Ване, дядо ми и прадядо ми са художници, но също идва от мен самата, след като се привързах към цветовете и работих с моята живопис, за да стигна до индивидуализиран стил“, казва Кристин.

Тя изразява себе си в абстрактно изкуство, докато нейната майка рисува човешката фигура: „Рисувам директно на бялото платно, но винаги имам едно усещане и мисъл, които търся да предам на зрителя. Заглавията на произведенията ми са от голямо значение“.

Ване и Кристи създават на 14 февруари 2013 г. асоциацията „Париж Ване Арт“. Чрез нея искат да се борят за изкуството и неговите стойности. Правят ателиета по рисуване и живопис, изложби и организират събития. „Изкуството е комуникация и установихме, че можем чрез него да се борим и за сближаването на културите на България и Франция“, защото усещат, че принадлежат и на двете страни“, казва Кристи.

През 2016 г. получават покана от кмета на Казанлък за участие във Фестивала на розата, където да представят техни картини. Впоследствие правят изложби и в Париж, запознавайки французи с красотата и обичаите на българския град.

През 2010 г. Иванка и Кристин осъществяват изложбата „Танцувай с Париж“ в НДК, когато наследницата на Ване показва за първи път творбите си пред българска публика.

Любимата картина на Кристи е с маслени бои и се казва „Борчески дух“. Произведението е селекционирано за изложбата „Арт Капитал“ 2015 в Гранд Пале (Големият дворец) на булевард „Шанз-Елизе“ от „Обществото на независимите артисти“. Поканена е да участва в групата на осем млади таланти от цяла Франция. „Картината е едно голямо маслено платно, което бях нарисувала точно преди да станат атентатите в Париж“, обяснява тя.

Младият талант споделя, че нейното вдъхновение е животът: „Обичам да рисувам със светлината на деня и когато чувствам необходимостта да изразя нещо. Боря се за равенството между хората, за един свят, където хората са по-чувствителни, разбрани и свободолюбиви да бъдат такива каквито са“.

Според Кристи изкуството е за всички, но не е разбрано и ценено от всеки. Останала е с убеждението, че българите са по-чувствителни към формите и цветовете. Има идеи вбъдеще да показва на парижани още от историята на България върху платната си.

 

Езикова бариера

Използвайки професионализма и опита, който са натрупали, двете дами търсят начин да заинтересуват френската публика. „Кметството на Париж ни поддържа морално и изглежда силно заинтересувано от връзката с България. Тя е трудна, поради сложността на българския език за французите, които проявяват голям интерес, но няма как да се сближат с него и с българската държава. Смятам, че като творци ние трябва да помагаме за културата и да допринасяме за сближаването на хората чрез нея. Кристи и аз, всяка има своето лично творчество, но в борбата ни за изкуството и културата работим заедно“, казва Ване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица