На 18 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 18.11.2019

Алхимията – наука или магьосничество

Кларинетът – кармата на фамилия Димитрови Три поколения проправят пътя на музикалния инструмент в България

Георги Дерменджиев: Гледаме напред Капитанът Ивелин Попов може и да отложи оттеглянето си от националния

Еврото помага на Германия да не се превърне в Япония

Трето наводнение за седмица във Венеция

Без привилегии за имигрантите от ЕС Ще се чакат 5 г. за социални помощи и ще се плаща допълнителна такса за здраве

11 души бяха ранени при стрелба в кафене в Одрин

Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Кметът Фандъкова награди Тео Ушев за принос към културата на София

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Хърватите българи ли са? Самото име на народа им идвало от хан Кубрат, чието име се чете и като Кроат

Мнозина съседи (освен „македонците“) искат да са част от народа ни

Няколко години преди приемането й в Европейския съюз през 2013 г. Хърватия започна пропагандна кампания в Европа със задача да подчертае древността на хърватската нация. Че е католическа страна, част от това което се смята за сърцевината на Европа (макар че според мен Европа е повече протестантска). Поредицата от десетина епизода филми за хърватските крале, която хърватите очевидно сами си бяха направили, беше показана поне 20 пъти по специализираните по темата история телевизионни канали. Много българи са ги гледали, както разбирам от множеството въпроси, които ми задават към предаването. И се чувства една известна ревност защо ние не сме направили такава поредица от филми. Е, нас ни приеха в ЕС и без такива филми – ние в крайна сметка нямаме нужда да доказваме, че сме древна нация. И освен това, за голяма изненада на моите зрители и читатели, хърватите се постараха, без да похарчат нито стотинка, да ни отсрамят.

За какво става дума? Хърватите имат един много тежък проблем, който продължава да съществува и досега. Те не искат да имат нищо общо със сърбите. Протестират срещу названието на катедрите по „сърбо-хърватска“ филология в университетите. Твърдят че са отделен народ, с отделен език. И много старателно подменят, подобно на така наречените „македонци“, много думи в лексикалния състав на езика си. Едни думи ги измислят, други заменят с чуждици и така нататък.

Първо, кои са хърватите по произход? Те самите подчертаха, че нямат нищо общо със славяните. А имат нещо общо с…, не падайте от стола, драги читатели, с българите. Самото име на народа им идвало от хан Кубрат, чието име се чете и като Кроат, в зависимост от това как е транслирано на латиница. И те били български граничари, наети от Аварския хаганат, да му пазят границите. Пазели, пазели, докато един ден аварите били смачкани от хан Крум и от Карл Велики, и граничарите останали сирачета. Затова се организирали бързо, първо в общини наречени „жупи“, а по-късно си направили и кралство. Голямата причина да си направят това кралство била българската държава. И ето първата част от отсрамването.

Хърватските историци, които бяха показани във филмите, утвърдени, сериозни хора – професори, доктори, завършили в Кеймбридж и Оксфорд, не историци от рода на Йоло Денев – твърдят, че велика сила в периода ІХ, Х, ХІ век в този регион е била българската държава. Която тероризирала горките хървати, да не говорим че и на сърбите не позволявала държавност. Сърбите дори затова се наричали така – от думата „серви“, тоест „роби“ на българите, според византийския император Константин Багренородни. Българите тормозели хърватите, не им позволявали тези „жупи“ да прераснат в кралство. Но най-сетне, и то по времето на цар Симеон Велики, успели да победят един български батальон, командван от някой си „багатур“, което е много ниска офицерска длъжност в българската армия от онова време и отговаря на командир на дружина или на батальон. Дори тази победа им се видяла много на хърватите и я дават като крайъгълен камък и отхвърляне на ужасната зависимост от българите, довела до създаването на хърватска държава.

Която първоначално се развивала сравнително добре, после пак започнала да си пати от българите. Които по времето на цар Самуил започнали да се промъкват от юг, а не от север, от унгарската Пуста. Но въпреки всичко те удържали, макар че загубили много, включително Дубровник и други градове в полза на българския цар Самуил.

Приятно е човек да слуша и да чете такива неща. Само че самите хърватски историци признават, че доказателствата им са много малко. И аз като почтен историк, трябва да кажа същото. Малко са доказателствата, не са толкова категорични и в голямата си част се основават на приликата в името – Кубрат-Кроат. Археологията също не винаги е достатъчно красноречива, защото би могло да се касае за находки на български оръжия или керамика, която хърватите са приели просто защото са по-хубави от техните. Ние също сме изпаднали в подобно положение, приемайки след стотина години по тези земи, византийската керамика. Понеже е по-красива от нашата. Така е и в имената. Цяла серия от имената на нашите канове дори не са български – Маламед е готско име, Пресиян е персийско име и така нататък – просто им харесвали. Всички обичаме чуждото, стига да е хубаво. В това няма нищо лошо. Това означава че сме отворен народ, не сме затворени в себе си.

Що се отнася до хърватите – те си признават че Дунавската равнина – от Белград до Загреб, както и унгарската Пуста, дълго време са оставали в ръцете на българите. Хърватите се утвърждават в сегашните си земи едва след падането на Първата българска държава, защото както споменах по-рано, те трябва да удържат на разнообразен натиск. В 894 г. към този натиск се добавят и унгарците. Те заемат днешните си земи, които са част от България по това време, и самите хърватски историци се питат дали това е станало чрез война на унгарците с българите, или ние сами сме ги наели след две тежки поражения които са ни нанесли, като федерация.

Унгарците наистина уговарят византийците да нападнат българите в гръб по време на първата българо-визайнтийска война. И докато Симеон Велики коли гърците в Тракия, унгарците преминават Дунав. Те са имали много силна конница, от която треперела цяла Европа и обсаждат Преслав, където тогава имало само старци и незрели юноши, които отбранявали града доколкото могат, но той бил пред падане. Тогава, разказват визайнтийски хронисти, цар Борис излязъл от манастира, в който бил вече няколко години монах, препасал боен меч, сложил бойни доспехи, яхнал боен кон и тръгнал начело на това опълчение. Старците виждали в образа на Борис на кон, на 92 години, символ на своята бойна младост, докато младежите виждали светец. Отворили смело крепостните порти и се хвърлили върху унгарците. В разгърналото се гигантско сражение българите изклали най-малко 20 000 конници, според византийски летописци, а останалите избягали към родината си, която била в земите на днешна Южна Молдова и Украйна, в местността Ател Куза.

Разбира се Симеон, след като приключил с визайнтийците, тръгнал към тях. Византийците разказват за жестокостта, с която българите избивали унгарците – мъже, жени и деца. Оцелелите очевидно били преместени като част от федерация в унгарската Пуста в Панония и след време си направили държава, когато Първото българско царство започнало да залязва.

Така че унгарците и да са действали срещу хърватите, са го правели със съгласието на българските власти, а може би и под техен подтик, тъй като са били част от подвластното население на България.

Случаят с огромното желание на хърватските историци, а очевидно и на съвременното хърватско народонаселение, да бъдат по произход българи, е още един от парадоксите на историята. На един километър западно от билото при Гюешево, до Кюстендил, в така наречената Македония, хората не искат да имат нищо общо с България покрай измислената си история и казват, че нямат. Докато на неколкостотин километра от западната българска държавна граница хората искат да са българи. Българи искат да се наричат и хората, живеещи в република Татарстан в Руската федерация. Те не желаят да бъдат наричани татари – казват че нямат нищо общо с тях и че са българи и искат да ги наричат Булгаристан. И затова можем само да се радваме на тези факти и да се надяваме, че към българските народи скоро ще се присъединят и така наречените македонци.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (26)

 1. I SLED VSI4KO OTNOVO 6E SE PRISIEDINIM KIM NOVATA OTOMANSKA IMPERIA!!!!!

 2. А ако утре албанците почнат да дават пари, всички изведнъж ще си намерят албанските корени….

  1. албанците са чисти българи. Ако питаш някой сърбоман, той ще ти каже, че между българи и албанци няма никаква разлика. Така че не се учудвам за Хърватия. А и не е особено престижно да се българееш в този край, затова явно хърватите знаят какво говорят, но не искат да са категорични.

   1. пич, дреме ми какви са (или не са) албанците. дадох просто пример кои ценности движат света.

    1. Как кои ценности. Руските разбира се. Подкупи, тролене…изкривяване на историята…лъжи. Е президентът им как лъжеше, че нямат нищо общо с Крим а после как си призна…същото и за олимпииските им състезатели по… допинг с помоща на федерацията им… които между другото нещо не взимат медали. Та за ценностите ОТНОВО.

     1. Велемир … ти май си трола … Стига с тез Руснаци бре човек … Явно и за дупките по-пътя е виновна РУСИЯ !!! Направо си болен … А това че САЩ променя историята ни … не те инт нали … ах че сте жалки тез СОРОСЧЕТА ГАДНИ !!

     2. За лъжите питай холандците – да ти обяснят как чрез непрекъснати лъжи се става министър.
      Факт. За ценностите. Евроатлантическите на поръчковия дисидент на луканов плевнелиев, дет олихофрените ги споделяте, а троловете – разпространявате отново.

 3. Историята е псевдонаука която работи основно с метода на нагаждането.

 4. The name of Croatia derives from Medieval Latin Croātia. Compare DUX CRUATORVM [sic] („Duke of the Croats“) attested in the Branimir inscription. Itself a derivation of North-West Slavic *Xrovat-, by liquid metathesis from proposed Common Slavic period *Xorvat, from proposed Proto-Slavic *Xŭrvatŭ (*Xъrvatъ) which possibly comes from Old Persian *xaraxwat-.[7] The word is attested by the Old Iranian toponym Harahvait- which is the native name of Arachosia.

  The origin of the name is uncertain, but is thought to be a Gothic or Indo-Aryan term assigned to a Slavic tribe.[8] The oldest preserved record of the Croatian ethnonym *xъrvatъ is of variable stem, attested in the Baška tablet in style zvъnъmirъ kralъ xrъvatъskъ („Zvonimir, Croatian king“).[9]

 5. да точно така божо!
  сърби идва от сърбам попара и сърби ме…
  българи идва от бълха,бълха ме ухапа!
  а гърци или по-скоро хелени идва от английското hell-ад,пъкъл!

 6. ДО КИРИЛ МИЛЧЕВ – да си грамотен означава не само да можеш да четеш и пишеш. Да си грамотен означава да можеш да осъзнаваш и разбираш написаното. Да си грамотен означава да можеш да изложеш разбираемо, това което мислиш. И вече, забелижи, след „И“ запетаи не се поставят, а другото в поста е не само НЕГРАМОТНО по ПРАВОПИС! Е, на история няма ДА ТЕ УЧА!

  1. Пич, понеже имаш претенции за правописа, какво трябва да забелИ(жи)м?

 7. Я не се заяждайте с Божо!Той е истински БЪЛГАРИН и милее за нацията ни.А вие които пишете срещу него сте антибългари.Защо не сте така активни,когато трябва да оплюете турция или исляма като религия?Защо постоянно се заяждате с един истински патриот?Трябва да има повече такива личностти,които да защитават Българщината.

  1. Патриот е.Ама руски.Когато Путин каза, тяхната азбука идвала от македонските земи, Димитров вместо да го срине му пригласяше.По това време никакви македонски земи не е имало-нито при налагането на азбуката в България, нито, когато е внесена в Русия.

   1. Туй за македонията е по скоро чист евроатлантизъм…

 8. Търсят се факти обединяващи всички на балканите.Постепенно всички ще бъдат от една нация.Малко по сложен проблем е религията.Но някои македонски учени твърдят,че Дева Мария е родена в Македония.Така,че и за това може да се намери решение.

  1. Па я и пра-баба ми е родена в Македония, е и? Срещал съм словак овчар от поколения там и си приказваше съвсем на български… Мешавини сме вси

 9. Чалга историк – кукнал е или го е подкарал по балкански с митове и легенди – , защото едва ли не знае фактите….Маждарите изтласкват българите от причерноморието около днестър с парите и помощта на ромеите , и след това ни нападати отсам Дунава . Българите пък наемат печенегите, които избиват жените и децата на маджарите, а Симеон се затваря в Дръстър, докато маджарите се вдигнат.Като се връщат вече нямат избор освен да търсят нови земи и жени и Пробиват през Карпатите като заемат долината. Местната аристокрация се подчинява – Губим пустата и солниците -с което и закъсва империята ни финансово, но билото на Карпатите чак ло Михаловце днес в Словакия, което си е българско до падането на държавата. Може би част от прабългарите – се вливат в унгарците има и такива податки. В Словакия и днес има български топоними и старобългарски следи в диалектите… та така. .

 10. Само за сведение: За първи път срещнах живи хървати в чужбина и много се учудих колко лесно се разбираме и колко близки са езиците ни…. въпреки, че нямаме обща граница. А народните им стари песни са си 90% направо на български – факт.

  1. Да, защото си е вярна истината, че всички сме славяни, южни славяни преди всичко…

   1. Славяни няма, има словени *носещи словото* и то едва от 17 в. Тоя нововъведен термин от бай ти Пешо Грозния и Катето Общата добре се прихваща от дупелизците та чак до днес. А общата кръв е тракийска или още българска , както ни наричат много историографи в древността.

 11. Не забравяйте, че хърватите в началото са пишели на Глаголица и ако се поинтересувате, ще узнаете, че до преди 50 г. са продължавали да я ползват и да я изучават! Освен това с тях имаме много общи думи, които сърбите не използват.Хърватите са наши братя, защото и те като нас от всякъде граничат със собствения си народ!

 12. Ще Ви цитирам една сръбска клетва, пък Вие си правете изводи хърватите наши братя ли са: Убий хървата, да няма бугарина брата. По време на Втората световна война с хърватските братя сме подпирали сърбите от двете страни, та затова те не ни обичат и са се опитвали да ни го върнат, като хърватските братя малко са се поувлекли с усташите, Анте Певелич и концлагерите за сърби, евреи и мангали. Още имат от тоя сапун……..

 13. Прочетете книгата на Д-р Ганчо Ценов, Кроватова България. Ще ви стане ясно. Не са се объркали Хърватите

 14. Името на Хърватия, на хърватите идва от латинското название на кан Кубрат – Кроват /“Повйест Хрватска“, историческо изследване на Надя Клаич/. Всички археологически находки на паметници на приложното изкуство от Книн и не само от там, са в пълно единство с древните български образци от времето на Велика България на кан Кубрат, от епохата на Първото Българско царство и т.н., и т.н…

 15. Здравейте, не искам да се карам с никой, а да изложа факти. Според ДНК изследване на 1000 българи, което е проведено четири пъти в различни години: Българите са най- близо до хората населяващи Северна Италия и Хърватска. ДНК го казва, не аз.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.