Хърватия с най-висока инфлация в еврозоната

В Литва повишението на цените е само с 0,3%

У нас инфлацията е 3,3%

Хърватия се изкачи на първо място сред страните от еврозоната по размер на инфлацията. Към края на март инфлацията в Хърватия е 4,9%, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. Така се потвърждават опасенията на редица икономисти, че влизането в еврозоната може да доведе до трайно по-висока инфлация.

Средно за страните от еврозоната инфлацията е 2,4%, а в Хърватия повишението на цените в рамките на година е над два пъти по-високо. Именно за възможността от такъв сценария и в България предупреждават икономистите. В самия месец на влизане в еврозоната покачването на цените може да не е високо, но опитът на Хърватия показва, че след това цените продължават бързо да догонват средните нива за страните от еврозоната.

На второ място по покачване на цените сред страните от еврозоната е Австрия с инфлация от 4,2%. Най-малко е поскъпването в Литва - едва 0,3% за година.

Последните данни за инфлацията в България са до край на февруари, когато беше отчетена инфлация от 3,3 на сто. Оказва се, че Хърватия вече е изпреварила страната ни по повишение на цените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа