Царевец ще бъде обагрен в зелено в Европейския ден на донорството и трансплантацията

На 7 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки. Мотото на инициативата тази година е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи. 

В България, към 6 октомври, своя втори шанс за живот очакват 849 български граждани. От началото на годината до момента в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42 души. Освен това са извършени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г. ИА „Медицински надзор“ организира следните инициативи през октомври:
7 октомври 
В знак на солидарност 19 български общини едновременно ще осветят фасадите на свои емблематични сгради или обекти в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията. 
Велико Търново е част от кампанията и в зелено ще бъде обагрена крепостта Царевец.

8 октомври (неделя)
Трансплантирани хора, лекари и поддръжници на каузата донорство и трансплантация ще участват в Уиз Еър София Маратон 2023 г. с отделен 5-ти старт. Участниците ще пробягат символичното разстояние от 42,19 м – по аналогия на цялата дължина на трасето – 42,195 км. 
В периода 16 - 26 октомври 
Доброволци на Българския младежки Червен кръст ще разпространяват информационни материали във всички областни градове на страната.

17 октомври (вторник)
В Розовата градина на донорите в столицата (южната част на парковото пространство на НДК), в знак на признателност към донорите и техните близки ще бъдат засадени рози, като броят им ще отговаря на донорските ситуации, реализирани от началото на годината до момента.

Инициативите на ИАМН за популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията ще продължат и през месец ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони