Европрокурорите препоръчват засилване правомощията на Цацаров

"В доклада на европейските прокурори по отношение устройството на прокуратурата има препоръки за засилване на правомощията на главния прокурор. Има и препоръки, които са крачка назад", това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с доклада за функционалното състояние на българската прокуратура, подготвян от европейски обвинители.

"По отношение на устройството на прокуратурата се виждат препоръки, които са свързани с една посока, която за нас би била доста голяма крачка назад. Знаете, че от времето на утвърждаване на стратегията, през проектите на закони за съдебна власт, до настоящия момент, общо взето сме в посока на т. нар. децентрализация. Има препоръки, които са свързани със засилени правомощия на административните ръководители, включително и при решаване на досъдебните производства и на засилени правомощия включително и на главния прокурор - нещо, което за нас поставя въпроси, които трудно можем да приемем", заяви главният прокурор.

"В момента сме на процес на проучване на доклада. По част от нещата съм доволен, част от нещата не са такива, каквито аз очаквам. Докладът е в много посоки. Максимално обективен. На практика така както и докъдето съм стигнал в неговото четене експертите са подходили като пакет от препоръки. Те самите го уточняват, че такъв. Адресират го не само да прокуратурата, а до всички български власти, включително и парламента. Там има препоръки за промяна в законодателството и отпадане на депутатския имунитет", каза още Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право