Цацаров поиска за втори път сваляне на имунитета на втория ромски лидер в ДПС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на Политическа партия „Движение за права и свободи“ Илия Илиев, съобщиха от държавното обвинение.

Илиев е лидер на циганската партия ДРОМ. Преди да влезе в листите на ДПС, беше столичен общински съветник от ГЕРБ. Той е със снет имунитет и е обвиняем и по друго досъдебно производство за длъжностно присвояване.

През юли беше свален имунитетът и на другия ромски лидер в парламентарната група на ДПС - Александър Методиев - Бат' Сали, заради обиди и заплахи към полицаи.

Мотивите на главния прокурор за искането за сваляне на имунитета на Илия Илиев:

Искането се основава на събрани доказателства от Районна прокуратура –Ямбол и Софийска градска прокуратура за две престъпления против политическите права на гражданите, извършени от депутата Илия Илиев.

С Указ на Президента на Р България бяха насрочени избори за Народно събрание на 05.10.2014 г. Предизборната кампания се проведе от 05.09.2014 г. до 03.10.2014 г. , като с Решение на РИК в 31 - ви изборен район – Ямболски, е била регистрирана кандидатската листа на ПП „Движение за права и свободи”, в която на първо място е бил определен Илия Илиев.

В предизборния щаб на партията в гр.Ямбол за времето от 05.09.2014г. до 05.10.2014г. били провеждани множество срещи. На тях, под претекст, че се набират застъпници за партията, били изготвяни списъци с личните данни на лица от ромската махала на гр. Ямбол, на които впоследствие да бъдат предлагани и давани парични суми в размер от 30 до 50 лева, за да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат - Илия Илиев. При провеждане на срещите, Илия Илиев в съучастие като съизвършител с Иван Тодоров /също кандидат за народен представител/, организирали три лица да осигурят български граждани от тази махала, които да гласуват срещу заплащане за Илия Илиев. При тези срещи Илия Илиев раздавал парични суми в различен размер, за да се осигурят гласове в негова полза.

Разследването е установило, че в края на месец септември 2014г. Илия Илиев дал на един от разпитаните свидетели сумата от 2000 лева, за да бъдат склонени хора от ромската махала да упражнят правото си на глас в негова полза.

На 05.10.2014 г. Илия Илиев се срещнал с 8 лица, на които лично предложил сумата от по 20 лева, за да гласуват за него. След като свидетелите упражнили правото си глас, Илиев им дал общо сумата от 100 лева.

Първоначално разследването е започнато от Районна прокуратура Ямбол. След установяване на данни за престъпна дейност, осъществена и от лице с имунитет, то е изпратено и прието по компетентност от Софийска градска прокуратура. След събиране на още доказателства, наблюдаващият прокурор е отправил предложение до главния прокурор за внасяне на искане до Народното събрание за разрешение за наказателно преследване срещу Илия Илиев. Главният прокурор Сотир Цацаров е приел това предложение за основателно. Според искането му, налице са доказателства за ангажиране на наказателната отговорност на Илиев за това, че в периода 05.09.2014 г. - 05.10.2014 г. в гр.Ямбол, при условията на продължавано престъпление, съучастие като извършител с Иван Тодоров е организирал предлагането на имотна облага в размер на по 30 лева - 50 лева на лица от ромската махала на гр. Ямбол, с цел да ги склонят да упражнят избирателното си право при провеждане на избори за Народно събрание на 05.10.2014г в полза на определен кандидат - Илия Илиев, регистриран за кандидат за народен представител от ПП „Движение за права и свободи”/ чл. 167 ал. 3 пр. 1 вр. чл. 26 ал. 1 вр.чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 НК/. Доказателствата сочат и че на 05.10.2014 г. в гр. Ямбол, Илия Илиев е предложил на 8 лица имотна облага в размер на по 20 лева и дал на сумата от 100 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в своя полза /чл. 167 ал. 2 пр. 1 и пр. 2 НК/.

Законова пречка за наказателното преследване на Илия Илиев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народния представител Илия Илиев престъпления по чл. 167 ал. 3 пр. 1 вр. чл. 26 ал.1 вр. 20 ал. 2 вр. ал. 1 НК и по чл. 167 ал. 2 пр. 1 и пр. 2 НК.

Народният представител Илия Илиев е със снет имунитет и е обвиняем и по друго досъдебно производство на СГП, за длъжностно присвояване. По същото дело СГП привлече като обвиняем и бившия заместник министър в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Обвинителният акт по това разследване ще бъде изготвен до края на 2016г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право