Цацаров поиска шест депутатски имунитета (обзор)

Снимка: Булфото/Архив

На мушка са двама от БСП, един от ГЕРБ, трима от “Воля”

Проверяват Йончева за пране на пари от КТБ

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на шестима депутати, които да бъдат разследвани и обвинени за различни престъпления. Двама от тях са от групата на БСП, един е от ГЕРБ, а трима са народни избраници от “Воля”.

Георги Михайлов от БСП ще бъде разследван за умишлена безстопанственост и сключване на 8 неизгодни договора за доставка на медикаменти и консумативи по времето, в което е изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София през 2015 г. Болницата натрупала 24 млн. лв. дълг.

Елена Йончева ще бъде проверявана за пране на пари в особено големи размери от фалиралата КТБ. Според държавното обвинение през 2012 г. като едноличен собственик на “Авторска телевизия” ЕООД Йончева учредила съвместна компания с офшорка, регистрирана на Вирджинските острови - “Далий Трейдинг Лимитид”. “Новоучредената компания “Офроуд” ООД оперирала с пари от КТБ, които обаче не са от печалби на банката, а от влоговете на хората”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Фирмата на Йончева “Авторска телевизия” се задължила да участва с 5000 лева, а съдружниците й от “Далий Трейдинг Лимитид” – с 315 000 лева. Отделно от това офшорката поела ангажимент в следващата една година да внесе още 250 000 евро при годишна лихва от 5 %. Йончева е била управител на “Офроуд” и само тя е можела да оперира с тези пари. Според разследващите зад офшорката стоял подсъдим по делото “КТБ”, но не потвърдиха дали става дума за банкера беглец Цветан Василев.

Имунитетът на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев е поискан за това, че през юни и юли 2015 г. в Стара Загора като управител на две търговски дружества чрез документи с невярно съдържание е укрил 320 000 лв. от ДДС.

Депутатите от “Воля” Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов вече имат обвинения за изнудване на собственици на аптеки, но сега имунитетът им се иска повторно, за да им бъде повдигнато по още едно обвинение - за участие в престъпен сговор.

 

Марешки се опъва

04-1-1Не сме решили още дали да се откажем от имунитетите си. Това заяви лидерът на “Воля” Веселин Марешки по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъдат свалени имунитетите на него, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Марешки посочи, че ако имунитетът им се обсъжда в зала, ще стане ясно от кого идва атаката срещу тях. Той коментира, че няма ново обвинение от прокуратурата, но само е сменен един член, за да им поискат пак имунитета. Срещу тримата са повдигнати и предявени обвинения за изнудване на собствениците на аптеки да купуват лекарства на по-високи цени.

Лидерът на “Воля” обясни, че са разпитани 90 свидетели, от които 85 са обяснили, че никой по никакъв начин не ги е изнудил. “Принудили са по някакъв начин 2-3 да кажат обратното”, допълни той.

 

БСП: Прокуратурата ни репресира

Обвиненията били абсурдни

“Това са абсурдни обвинения. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ и това е класическа схема за сплашване. Надявам се делото бързо да влезе в съда, за да се види на какви репресии е подложен един депутат”, коментира депутатът на БСП Елена Йончева по повод поискания й от главния прокурор Сотир Цацаров имунитет за разследване на пране на пари в особено големи размери. Йончева подчерта, че това обвинение идва два дни след като е настоявала за независима експертиза на българските магистрали в европейски независими лаборатории.

Искането на имунитета на другия народен представител от БСП Георги Михайлов е заради умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори, докато е заемал поста на директор на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания – София.

“Не смятам, че съм извършил законови нарушения. Чувствам се напълно спокоен”, заяви Михайлов.

“Парламентарната група на БСП застава зад Елена Йончева и Георги Михайлов, като един”, заяви лидерът на червените Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че Йончева и Михайлов са “ярки остриета на БСП и вярва в тяхната невинност”.

Още днес червените решиха разследваните депутати да дадат имунитетите си.

 

Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев: Щастлив съм, не съм се крил

Документи доказвали, че нямал задължения

Щастлив съм, че ще дам имунитета си. Никога не съм се крил зад него. Това посочи депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев. Повод за думите му е искането на обвинител №1 Сотир Цацаров имунитетът му да бъде свален.

“Веднага ще подам писмено съгласие до председателя на НС това да се случи”, допълни той.

Кърчев посочи, че целта на действията му е да се изчисти името му, а “кампанията срещу него била от повече от година и половина и идвала от местни структури на БСП в Казанлък”.

“Към момента, в който съм прехвърлял фирми, те са нямали никакви задължения. Имам документи”, каза още депутатът и допълни, че няма неизплатени данъци и не се притеснява от нищо.

“Няма да изпадам в повече подробности, за да не пречим на Прокуратурата. Вярвам, че ще си свърши достатъчно добре работата и ще се изчисти името ми”, заяви Кърчев.

Коментари

Задължително поле