Цацаров: Разследванията за защита на интелектуална собственост са се увеличили два пъти

На 18 ноември 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с делегация, водена от координатора на Белия дом по въпросите на интелектуалната собственост Вишал Амин. На срещата присъстваха ръководителят на Отдел „Специализиран“ във ВКП Румяна Арнаудова и прокурор Илона Кръстенякова. Това съобщиха от пресслужбата на Прокуратурата.

Разследвания на дела за правата на творците – притежатели на интелектуална собственост, както и защита на техния труд, са от основно значение в работата на звеното за защита на Интелектуалната собственост към Белия дом, каза г-н Вишал Амин.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че у нас през изминалата година делът на разследванията за защита на интелектуална собственост се е увеличил два пъти (от 79 дела през миналата година на 147 броя дела през настоящата година), като е нараснал и броят на ефективните осъдителни присъди за подобен род престъпления.

Прокурорите от ВКП заявиха, че Указанията на главния прокурор, изготвени през 2018 г. и допълнени през тази година, са съкратили сроковете за разследване на престъпления против интелектуалната собственост.

Ползвана е експертизата на МВР - ГДБОП, Министерство на културата, НАП и прокуратурата за защита на правата на търговски марки, патентни права и авторски права.

Коментари

Задължително поле