Цацаров: 209 сигнала за изборни нарушения са подадени до момента за времето между двата тура

209 сигнала за изборни нарушения са подадени в Прокуратурата до момента, като се обхваща времето между двата тура. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Сигналите са от цялата страна, равномерно разпределени по апелативни региони. „По 162 от сигналите е постановен незабавно отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления”, каза Цацаров. 3 от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК, тъй като не засягат по компетентност Прокуратурата. По останалите 13 са образувани досъдебни производства. 6 от сигналите са за купуване на гласове, 5 - за документни престъпления и два касаят гласуване два пъти – едно и също лице е направило опит да гласува два пъти с различни документи.

До момента няма задържани лица. Според главния прокурор, изборната обстановка е спокойна навсякъде, в сравнение с предишните избори, когато до това време са били получени 3 500 сигнала. По думите на Цацаров най-силните примери за купуване на гласове са при общинските избори, при които тези сигнали буквално валят.

Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на вот в родния град, като и този път не избра да гласува машинно. „Правя това не защото нямам доверие в машинното гласуване, а защото съм настроен една идея по-традиционно. Трябва да минат поне още едни избори, за да гласувам машинно”, каза Сотир Цацаров.

Коментари

Задължително поле