Цаца и сафрид бягат от военни учения и топла вода

Попче и дребен сафрид са двете пресни риби, които в момента се ловят

Военните учения изплашиха цацата, а заради вятъра и топлото като чорба море се е изпокрил и сафридът, разказаха пред „Труд“ рибари от Варна. Прясна черноморска риба на голямата борса морската столица от десетина дни няма. Някои търговци са спуснали кепенци, а други предлагат само замразена скумрия от Норвегия и жив шаран от близките язовири в региона.

Според някои въдичари сафридът е мигрирал към Украйна заради по-студените води там, а и защото е подгонен от по-големите риби, които идват у нас през Босфора - лефер и паламуд. Миналата година те дойдоха още в началото на август, а сега се очакват след двадесетина дни.

Ситуацията по-добра по Южното Черноморие, похвалиха се рибари от Бургас и Царево. Там има добър улов за дребен паламуд, т.нар. "циганка" и се очаква скоро да започне богат есенен урожай на едри екземпляри.

В родното море идва и дребен чернокоп по 150-200 грама и се охранва до над 300 грама. По-скъпите кръчми във Варна го предлагат пресен по 15-16 лв. за порция от 400 грама.

Вместо наша прясна цаца крайбрежните капанчета пробутват по-едра размразена балтийска трицона, особено на туристи, които нямат и хабер от рибарлък.

Замразената скумрия на варненската борса върви по 5.50-6 лева за килограм, замразен хек по 6.80 лева, сьомгова пъстърва по 12 лв., кило скариди по 15 лева, живи раци - 7 лева, пресни миди от фермите в Кранево и Българево - 3 лева. Замразената кая е 4-5 лева, балтийският хариб -4.50 лв. Пресният шаран път струва 7.50 лв за килограм. Намират се и пресен лаврак и ципура от Гърция по 15 лева за килограм. В момента дефицитен е калканът, защото цената му е ниска, а се очаква наесен на борсата в Истанбул, където го изнасят, да стигне 40 долара за килограм. Рано сутрин преди да са наскачали за проверка контролните органи мургави търговци предлагат край пазара прясна писия, която още мърда, за 20 лева за кило. Най-много рибарите я ловят на устието на река Камчия и по-малко се намира във Варненското езеро или срещу "Карантината"в Аспарухово.

На рибната борса "Краснодар" в Бургас пък буквално ври от морски дарове.  6 лева върви прясното попче, а черноморският сафрид - 10 лева. Това са двете пресни риби, които в момента се ловят в Черно море. Попчето на рибната борса, може да се намери и чистено на същата цена.

Черноморски едър паламуд, който е от миналата есен, върви по 10 лева. Калканът държи 20 - 25 лева. Сьомговата пъстърва е 12 лева, българската е с два лева по- евтина. 8 лева е чернокопът.

Барбунът е по 7 лева. Пресен сафрид има и по 9 лева, но турски. Кефалът е 10 лева, 10 лева е и зарганът, сулката- 5 лева, лангуста- 10 лева, хекът от Аржентина върви по 7 лева килото. Има и цаца по 3 лева, толкова са и черните миди с черупки. Чирозът върви 15- 20 лева, а перките от скат - 12 лева.

8. 50 лева струва филето от акула (от Русия), 8 лева е розовата треска.  20 лева са калмарите от Китай, 13 лева са тези от Нова Зеландия. 30 лева е сьомгата, нарязана, а октопод от Мароко може да се намери по 20 лева. 10 лева са скаридите, а речните раци са по 20 лeва.

 

Нелегална продажба няма

Празното море секна уличната търговия

02-2

Заради липсата на пресен улов това лято замря уличната нелегална търговия с риба във Варна. От началото на сезона в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) не е постъпил нито един сигнал за подобно нарушение. Предишни години макар и трудно инспекторите хващаха прекупвачи, които с колички разнасяха трицона и малки попчета из малките улички около Колхозния пазар и в кв. „Аспарухово“. Нелегалните търговци се снабдяваха от рибари призори на кейчетата под Аспаруховия мост и с викове "Рибе, рибе" обикаляха кварталите в търсене на наивни клиенти, готови да броят 3-4 лв. за кило накацана от мухите риба.

Не секват обаче другите нарушения в магазини и заведения, предлагащи морски продукти. Най-често инспекторите от ОДБХ откриват в хладилниците риба заедно с други продукти, морски дарове без етикет или с изтекъл срок на годност, рибни заготовки без партидни номера и маркировка. Случва се да засекат и неправилно размразена риба в ресторантите. Заради такива провинения от началото на лятото са конфискувани и унищожени 57 кг риба и 21 кг миди. Съветът на експертите е потребителите да се въздържат да консумират пресни миди с едри ядки. Причината е, че през лятото потреблението скача и лицензираните мидени ферми не смогват с доставките. Затова по заведенията и в големите търговски вериги пресните чисти миди са с дребни ядки. Видите ли големи, значи са от езерото, където водата е мръсна, съветват рибари.

 

Пасажите сияят нощем в морето

Уловът на паламуд е като любовна история

02-3

Риболовците мечтаят и чакат в момента за пасажите паламуд. Народната цаца, която в момента се харчи като топъл хляб с ледено студена бира по морските заведения, та дори и сафридът, от средата на септември отиват на заден план, разказват търговците по морето.

Паламудът е най-вкусната печена риба и освен това уловът му е много вълнуващ. Рибарите го описват като любовна история. Нощем, при луна, пасажите фосфоресцират и сиянието им се вижда във водата. Риболовците стоят и чакат притихнали. Издебват пазажа и щом го зърнат, го обграждат с лодките си и хвърлят мрежите.

„Дано не си останем тази година с голата романтика“, надяват се те. Никой никога не знае от къде ще мине пътят на паламуда. А всичко зависи от това дали той ще е край нашите брегове или не. „Не могат да се правят прогнози - нито че се хващал на чепарета, нито че като сме ловили раци, сме се натъкнали на майки паламуди“, обясняват морските хора.

 

Сезонът на раците

Българската риба е най-вкусната в света

02-11

Родните рибари са категорични, че българската риба е най-вкусната, защото морето ни не е като останалите - нито е много топло, нито много студено. Затова според тях при черноморския улов компромис няма и е истински вкусен. Например в нашите води се лови най-вкусният лаврак в целия свят, тупат се в гърдите рибарите. Тази риба се хваща с харпун и достига 60 лева за килограм.

През последните дни по Южното Черноморие духа много силен вятър и рибарите не са излизали за улов. Хващат основно попчета и сафрид на чепаре и въдици. Но риболовният сезон започва на 10-15 септември и чак до края на октомври се пълнят касите с паламуд. В момента се ловят и много раци - така наречените паури, които са много вкусни, но и цената им не е по джоба на всеки купувач.

 

Полезни съвети

Хрилете и очите издават пресния улов

02-10

Пресният улов се познава по окото на рибата - то трябва да е ясно, и по червения цвят на хрилете, съветват коректните търговци на борсата.

Когато уловът се замрази, хубаво е да се размразява само веднъж след това, защото губи вкусовите си качества.

Рибата се соли през ноември. Поставя се в едра сол, след като се изкорми и така може да престои и цяла година. Според опитните риболовци магията и майсторлъкът са после - в обезсоляването, което трае до 40 часа. След това се вее на простора, а вечер се затиска с дъсчица, за да излезе водата от нея. И така една седмица. Едно време я солели в каци.

В Царево например имало рибар, който прави салам от паламуд, ставал много вкусен. Той обаче си пазел рецептата в тайна.

Коментари

Задължително поле