Цветана Манева - Емблема на театъра

Цветана Манева празнува своя 80-ти рожден ден днес. Той ще бъде отбелязан на 22 февруари, със специален спектакъл, в който някои от най-популярните артисти и музиканти у нас отдават почит към актрисата. На сцената за “Честит рожден ден, Цветана” в Младежкия театър ще видим Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Петър Антонов и други. Специално участие ще вземе и самата Цветана Манева. На 23 март тя ще получи “Наградата на София” от Столичната община за принос към изкуството на киното, в рамките на “София филм фест”.

“Благодарение на “Честит рожден ден, Цветана” всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море, което тази актриса представлява”, казва драматургът Яна Борисова, чиято е и идеята да събере емблематични артисти в специален спектакъл, посветен на Цветана Манева. Борисова казва, че личността на Манева е нейна голяма страст, нейна голяма тема като автор, която “аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои”. Тя описва Цветана като символ на таланта, на вдъхновението, на дишането, на радостта, и на концепцията за щастие. “В момента тя е единствената актриса, която приживе е възприемана като икона. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Няма друг начин, по който да ѝ засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, освен сцената”, казва още Яна Борисова по повод представлението.
В навечерието на новата година Цветана Манева развълнува публиката, като по време на спектакъла „ За любовта...”, превърнал се в театрално събитие на 2023 година, сподели 10-те новогодишни обещания, които самата тя си дава.

“Да гледам по-малко телевизия и да чета повече литература. Да казвам по-често “обичам те” на любимите си хора. Да се науча да прощавам и да не ревнувам. Да се грижа за всички, които са родени след мен и да помагам на тези, които са нямали моя късмет”, са част от обещанията на актрисата. Видеото, с нейното послание беше споделено стотици пъти в социалните мрежи.

Голямата актриса се оттегли от активната си сценична кариера през пролетта на 2022 г. след като Военният театър я удостои с “Аскеер” за цялостно творчество.

“Благодаря на публиката, защото най-много съм искала тя да ми се довери. Получих го! Винаги съм успявала да предам на публиката това, което е дълбоко в душата ми”, каза на церемонията Манева.

А наскоро сподели, че това е наложило заради заболяване. “Почивката ми е по принуда. Не мога да я приема нито като почивка, нито като наказание. Ако имах физическите сили, щях да играя още”, призна Цветана.

Тя нарича себе си театрална актриса, независимо от многото ѝ роли в киното и телевизията. Манева завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България. Не само защото животът ѝ минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини.

Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, госпожица Юлия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел, са само част от театралните ѝ превъплъщения, които публиката помни, а критиката анализира. Творческата ѝ съдба я среща с автори като Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Стриндберг, Чехов, Йовков, Тенеси Улиямс, Константин Илиев, Яна Борисова, Ева Енслър и други.

Цветана е родена на 30 януари 1944 г. в семейството на известния пловдивски драматичен актьор Георги Манев. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Признание от световни светила Цветана получава още като начинаеща актриса с главната роля във филма на Бинка Желязкова “Последната дума” (1973 г.). На фестивала “Златната роза” във Варна руският режисьор Сергей Герасимов (“Тихият Дон”) дава за нея блестяща оценка - определя я като “голямото откритие” на форума. И действително така се оказва. Изведнъж я откриват и канят режисьори от ранга на Методи Андонов, Вили Цанков, Никола Корабов и така ангажиментите на актрисата за роли в киното се зареждат един през друг.

След известно колебание медицина ли да кандидатства или актьорско майсторство, Цветана все пак избира театъра. Не я приемат обаче и тя влиза в житейската роля на работничка в обувния завод “Петър Ченгелов” в родния Пловдив. Една година шие там кожени чанти и взема уроци при актьора Борис Михайлов. Отново кандидатства и тогава е приета в класа на проф. Моис Бениеш.

Вече дипломирана и изиграла първи роли в киното, Цветана Манева се завръща в Пловдив, улучвайки един от най-успешните и бохемски периоди в историята на театъра.

 

Владее емоциите и респектира

Познавам Цветана, не помня вече от колко години. Мисля, че няма никакво значение броят години, ако усещаш някой толкова близък, колкото аз усещам нея. Възможно ли e да има човек, който те възхищава, респектира, вдъхновява, но едновременно с това между вас да има огромната емоционална прилика, доверие и личен комфорт? Оказа се, че е възможно. Тя владее достойно емоциите си, не товари никого с тях, винаги е изправена, красива, а гласът Й буди респект и покой едновременно. Нямам представа как го прави и какво ѝ коства.

Яна Борисова, драматург и писател

 

В нея има огромна сила

Цветана Манева е необикновен човек, от тези, които като ги срещнеш, и ти оставят отпечатък за цял живот. Има огромна сила в нея, но не я показва. Никакви превземки няма в нея. Само като те закове с тези нейни преценяващи очи, сякаш ти гледа право в душичката. Приучава те в същото време на лекота - че всичко не е на всяка цена. И винаги изисква повече.

Актрисата Яна Маринова

 

Тя е една друга Вселена

Идеята за участието на голямата Цветана Манева във видеото на “Ти позна ли ме” е изцяло моя. Текстът и музиката са мои, това е една истинска песен с послание. Бога ми, нямам идея как се случи. Не искам да казвам колко психически усилия ми костваше да набера телефона ѝ и да чуя този вледеняващ глас. И да проведа един нормален разговор. Цветана Манева е космос, една друга Вселена.

Фолк певецът Азис

С роли в над 50 филма

Цветана Манева играе в над 50 български филма, най-известните, сред които: “Дами канят”, “Мера според мера”, “Опасен чар”, “Търси се съпруг за мама”. А сред по-новите ѝ роли са в сериалите “Под прикритие”, “Фамилията” и “Скъпи наследници” Цветана е актриса на риска. Не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян и други. Преди 1989 г. Манева е била народна представителка в 7-о, 8-о народно събрание и 9-о народно събрание; била е член на Пленума на Комитета за култура и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци. През 1982 г. е удостоена със званието “народна артистка”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети