Цветанов за ролята на Бъчварова в ремонта на кабинета: Аз не бих позволил приятелите на дъщерите ми да работят срещу ГЕРБ

Снимка: Денислав Стойчев

Не коментирам семейните отношения във фамилия Бъчварови, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на въпрос на Канал 3 дали зетят на Румяна Бъчварова е причина Александър Манолев да пожелае да се оттегли кандидатурата му за министър на транспорта. Той обаче изрази мнение, че никога не би позволил приятелите на дъщерите му, които един ден ще станат част от семейството му, да се обърнат срещу партията, за която той работи.

https://www.youtube.com/watch?v=RSh_Vf9Qg0c

„Манолев има една доста добра биография в образователен и професионален план. Заради качествата му той бе предложен за транспортен министър. Той имаше достатъчно силната енергия да изпълни ангажимента по управленската програма. Не е нормално обаче да обясняваш, че ти нямаш сестра. Постъпката на Манолев бе изключително достойна“, добави Цветанов. „Всеки е невинен до доказване на неговата вина. Не е коректно да влизаме в режим на обвинения през медиите на едно лице, участвало активно в политическия живот на България. Има институции, които трябва да си свършат работата“, напомни той и потвърди, че Манолев ще заведе съдебни дела.

„По-силният и по-мъдрият в политиката трябва да отстъпи сам. Не трябва да продължаваме така, както постъпва президентът, защото ще има само лоши последици“, коментира Цветанов.

Той напомни какво гласи член 36 от Закона на МВР. Там, каза той, са изброени само снованията за освобождаване на главния секретар.

„Тази тема за нас вече е затворена. Да се концентрираме повече във функционалните си отношения и в това, което очаква обществото от нас“, заяви Цветанов и добави: „Няма пропуск в закона, има различно интерпретиране на съветниците на президента, които го вкараха в капан“.

Относно появилите се информации, че Цецка Цачева и Румяна Бъчваров са спрягани за посланици, Цветанов напомни, че лично Цачева е заявила, че нито е търсена, нито се е самопредлагала, нито някой я е предлагал за такъв пост.

Във връзка с твърденията за Румяна Бъчварова, председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че не може да коментира нищо, докато няма указ.

На въпрос вярно ли е, че Бъчварова си тръгва заради това, че има опасения „корабът да потъне“, Цветанов отговори, че подобни твърдения са безпочвени и припомни, че България има 4% икономически растеж, има повече приходи в бюджета, а в проектобюджета за 2019 година дори има заложено увеличение на бюджетните заплати с 10%, а на пенсиите с почти 6%. „Днешните резултати създават агресия сред БСП и президента. Но не може по един военен стил да се действа“, добави той.

На въпрос дали вече не тежи властта на ГЕРБ, след толкова много години, Цветанов отговор: „ГЕРБ няма тази структура като БСП. Знаем БСП как функционира. Знам как Борисов стана кмет, знам как всички бяха против неговите решения, но знам и след това как Борисов получи пълна подкрепа. Помните как изглеждаше София, Витошка. Давам София за пример, защото е столица, но това важи за всички градове в България“.

Цветанов коментира и възможно ли е Христо Терзийски да бъде следващият главен секретар на МВР. Според него това би било добро решение, но поясни категорично, че всичко зависи от МС и съответно задължително ще има съгласуване с президента за това кой ще поеме поста на главсек на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика