Цветан Василев разпоредил увеличаване на капитала на КТБ със средства на кухи дружества

Бисер Лазов Снимка: Пламен Стоименов

Основният свидетел Бисер Лазов по мегаделото КТБ продължи да разплита схемите, по които Василев е източвал банката, предаде Канал 3.

На заседанието днес Лазов каза, че през 2012 година Цветан Василев го е информирал, че ще бъде увеличен капиталът на банката с 5 милиона лева. Средствата щели да дойдат от кухите фирми, управлявани в онзи период от банкера беглец. Капиталът на КТБ бил увеличен на 16 май 2013 година. Тогава били отпуснати още 3 нови кредита за общо над 30 милиона лева, посочи още Лазов. А средствата били насочени към чуждестранни юридически лица. По това време офшорни дружества на Василев имали открити сметки в КТБ.

На последните заседания счетоводителят Бисер Лазов разказа подробно как Цветан Василев разпореждал отпускането на кредити от КТБ към кухи фирми. Лазов е бил главен счетоводител на групата от фирми, управлявана от банкера Цветан Василев от 1998 г. до фалита и през 2014 г. Пред съда Лазов доказа твърденията си като цитира и извършени финансови операции. Всеки ден той изготвял справка за постъпленията и разходите на дружествата, която давал лично на Василев. Получавал от него задачи, които изпълнявал и резултатите записвал в дневните отчети.

Под "Фирмата" Лазов визира дружествата, които са били под контрола на Василев. Още в началото през 90-те години шефът му бил казвал, че броят на дружествата няма значение - важно е да са достатъчно за целите на "Фирмата". Примерът, който даде Лазов, бе от финасови операции, извършени през есента на ноември 2013 г. На 7 ноември сутринта Василев го извикал в кабинета си и му наредил да уреди кредит от КТБ за някоя от фирмите в групата. С парите трябвало да се покрият задължения на фирмата "КИА мотърс – България", а с друга част да се купят допълнително акции от БТК. Още същия ден в кабинета на Лазов дошли на среща Георги Зяпков – шеф на управление "Кредитиране" в КТБ, придружаван от юрист и експерт от банката. Лазов им предал задачата, Зяпков си записал и на другия ден по електронната поща му изпратил съобщение. То гласяло, че е разрешен кредит на фирмата "Глобъл юниън" АД от 23,5 млн. евро. От тях близо 11 милиона евро били преведени на "КИА мотърс – България", а близо 13 милиона евро на фирмата на групировката на Василев "Интегрирани пътни системи", която да купи акции от БТК.

Коментари

Задължително поле