Цветан Цветанов: Има 20% шанс за правителство с мандата на РБ

Вероятността да се състави кабинет с мандата на Реформаторския блок е около 20 %. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Ако някой смята, че може да се направи цялостна промяна на концепцията, за това което се договорихме преди две години, съм убеден, че няма как да разчитаме на някаква възможност, макар и минимална да се състави правителство, посочи Цветанов.

Цветанов заяви, че няма промяна в позицията на ГЕРБ от вчера. „В тези дни, които са до неделя, ще имаме допълнителни разговори както с членовете на Изпълнителната комисия, така и с нашите структури и в неделя или в понеделник ще направим една работна среща с Реформаторския блок“, каза Цветанов. „Винаги изхождам от това, че когато трябва да разговаряме по теми, свързани със стабилността на държавата, с управлението на страната. Трябва действително да се отнесем отговорно“, каза Цветан Цветанов. По думите му на тези разговори ще се види дали е възможно да се продължи политиката, която се е правила през иминалите 2 години.

Правото на премиера е като лидер на ПП ГЕРБ да се натовари с отговорността за съставянето на правителство в 43-ия парламент. Каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Персоналните състави и структурните промени са далеч от дискусията, която трябва да се говори. На първо място трябва да изчистим дали формат 43-ти Парламент може да излъчи правителство, което да продължи и да се подготвим за председателството през 2018 г., което започва за страната ни и разбира се, всички тези предизвикателства, които имаме за решаване в тази динамика в политически план в съседни държави“, каза той и даде пример с изборите в Македония.

„Виждате в Румъния има вече институционален сблъсък между президент и бъдещ мандатоносител на спечелилата партия. Разбира се всичко това, което се случва и в Турция с тези терористични актове. Всичко това пряко влияе върху сигурността на държавата и точно в тази гледна точка ще се направят разговори и ще се дискутира всичко“, коментира Цветан Цветанов.

По думите му заявената принципна позиция от премиера Бойко Борисов е, че ако не бъдат спечелени президентските избори, ще си подаде оставка, което е и направено. „Това беше много ясен знак към обещанията, които той беше направил“, каза Цветанов.

Коментари

Задължително поле