Цветан Цветанов се срещна с китайска делегация, благодари им за Боян Петров

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с г-жа Йу Хунцю от Организационния Департамент при ЦК на Китайската комунистическа партия. Хунцю е начело на делегация от Китай, която е на посещение в България. В срещата участваха и посланикът на Китай в България Джан Хайджоу и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, съобщиха от партията.

В началото на срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изказа специални благодарности за оказаните от китайските власти и лично от посланик Джан Хайджоу изключителна помощ и съдействие за спасителните и издирвателни акции за намиране на нашия сънародник – алпиниста Боян Петров, изчезнал при опит да изкачи връх Шишапангма в Хималаите.

По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения между Китай и България. Цветан Цветанов подчерта добрите отношения и сътрудничеството между двете страни както на парламентарно, така и на правителствено ниво. Централна тема по време на разговора беше провеждането на предстоящата 7-ма Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“ в София в началото на месец юли тази година. Цветан Цветанов отбеляза, че България отдава приоритетно значение и работим активно по предстоящото двустранно посещение на китайския премиер Ли Къцян в страната ни в същия период.

Заместник-председателят на ГЕРБ припомни, че китайски премиер не е посещавал България от 2000 г. и предстоящата визита е от изключителна важност за развитието на българо-китайските отношения. Цветан Цветанов и Йу Хунцю се обединиха около извода, че Инициативата за сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа „16+1” е важен механизъм за стимулиране на инвестиционните, търговско-икономическите, културните и други връзки с Китай. Цветанов припомни още, че през 2018 г. България ще бъде домакин и на друга важна проява – Срещата на местните лидери на 16+1, която ще се проведе в Пловдив през есента.

По време на срещата бяха обсъдени и икономическите отношения между двете страни. Беше посочено, че стокообменът между България и Китай през последните две години продължава да нараства и през 2017 г. е достигнал 1,92 млрд. щ. д. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта пред Йу Хунцю и китайската делегация, че страната ни желае да разшири обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и да привлече китайски инвестиции в производства и услуги с висока добавена стойност. Като възможни сфери за насърчаването на сътрудничеството между България и Китай бяха посочени още разширяването на туристическия, културния и образователния обмен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика