Цветан Цветанов участва в годишната конференция на Американо-израелския комитет за обществени връзки във Вашингтон

Цветан Цветанов и Робърт Сингер

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов участва в годишната конференция на Американо-израелския комитет за обществени връзки, която се провежда във Вашингтон (САЩ). Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Организацията има за цел изграждането на устойчиви трансатлантически отношения между САЩ, Израел и съюзнически държави. В речта си при откриването на форума изпълнителният директор на организацията Хауърд Кор заяви, че изграждането на здрави и надеждни трансатлантически отношения са от основна важност за сигурността в региона. Израел има нужда от своите приятели, в чиято подкрепа и помощ твърдо вярва. Заедно със своите приятели и съюзници Израел се изправя срещу прояви на антисемитизъм от всякакъв вид, добави той.

В последващо изказване по време на първото пленарно заседание на конференцията министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила обяви предстоящото преместване на посолството на Румъния от Тел Авив в Йерусалим. Обявлението предизвика бурна одобрителна реакция сред присъстващите делегати.

По време на форума говориха още президентът на организацията д-р Морт Фридман, бившият сенатор Джо Либерман, президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес и други световни лидери. Всички те се обединиха около идеята за противодействие на тероризма и антисемитизма, за правото на съществуване на израелската държава, ролята и мястото на Израел като технологичен лидер от световен мащаб.

В рамките на конференцията Цветан Цветанов проведе среща с вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер. Сингер изрази висока оценка за шествието на толерантността и единението, проведено в София на 10 март т. г. по повод 76 години от историческото спасяване на българските евреи през 1943 г. Според Сингер това събитие е показало толерантността и хуманността на българския народ. Той сподели, че е имал възможност в разговори с други балкански лидери да представи тази прекрасна инициатива. Цветан Цветанов го увери, че българската страна има желание да превърне това шествие в ежегодно събитие. Робърт Сингер даде много висока оценка и за ролята на Цветан Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи по признаването на военното крило на Хизбула за терористична организация.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна и с президента на вашингтонския офис на Американския еврейски комитет Тоби Дершовиц. Двамата изразиха високо мнение за нивото на двустранното сътрудничество при противодействието на антисемитски и други прояви на омраза. Дершовиц отбеляза, че българският народ е приятелски настроен към еврейския и това се доказва от поредица събития в българската история. Също така, според Дершовиц, заслужава да бъде отбелязано определянето от страна на правителството на Бойко Борисов на специален координатор за борба с антисемитизма, както и приемането на работното определение за антисемитизма на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Утре конференцията продължава с изказвания на вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс, държавния секретар на САЩ Майк Помпео, лидера на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър, кмета на Ню Йорк Бил де Блазио и много други конгресмени и сенатори. Във вторник се очаква да произнесе реч и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. В рамките на конференцията продължават и двустранните срещи на Цветан Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика