Цвета Караянчева: Важна е подкрепата на Финландия за скорошното ни присъединяване към Шенген

За България е важна подкрепата на Финландия за скорошното присъединяване на страната ни към Шенген. Това не само е един от основните външнополитически приоритети на България, но и необходимо условие за засилване на приноса на страната към общата европейска сигурност, подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с министъра на европейските въпроси, културата и спорта на Финландия Сампо Терхо. Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение във Финландия.

Цвета Караянчева подчерта, че България е предприела мерки, положила е усилия и отговаря на всички критерии за членство в Шенгенското пространство. Страната ни получи множество оценки, включително и от Европейската комисия, че изпълнява изискванията и пази външната граница на ЕС по всички шенгенски стандарти, добави председателят на българския парламент.

Председателят на Народното събрание изрази увереност, че присъединяването на България към Шенген ще даде допълнителни гаранции за сигурността на всички граждани на Европа и ще бъде ясен знак към държавите, които се стремят към пълноправно членство в ЕС, че с изпълнението на поставените критерии ще могат да постигнат своята цел – да бъдат приети в голямото европейско семейство.

Цвета Караянчева отново потвърди позицията на България, че споразумението на ЕС с Турция дава много добри резултати и натискът от мигранти на българо-турската граница, която е и външна граница на Съюза, е почти нулев.

Председателят на Народното събрание припомни позицията на България, заявена многократно от българския премиер Бойко Борисов, че ЕС трябва да подпомогне изграждането на места за бежанците максимално близо до зоните на конфликтите, за да може след това те по-лесно да се върнат в родината си. Финландският министър Сампо Терхо потвърди, че Финландия също подкрепя тази позиция.

Цвета Караянчева подчерта важното значение на темата за Западните Балкани, защото сигурни Балкани означава сигурна Европа. От финландска страна бе изразена подкрепа за тази позиция.

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка председателят на парламента посочи, че България е предприела решителни стъпки за изпълнение на препоръките на Европейската комисия. Тя подчерта, че в последния доклад вече отпадат три области за наблюдение над България и затова разчитаме на подкрепата на Финландия за прекратяване на мониторинга.

По време на разговора председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че след Брекзит правата на българските граждани и на всички останали европейски граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен. Тя добави също, че е необходимо да се запазят връзките между правоохранителните системи на Европейския съюз и Великобритания, тъй като Великобритания е един от най-надеждните доставчици на оперативни данни.

Коментари

Задължително поле