Цвета Караянчева: Между парламентите на България и Франция има добро сътрудничество

Между парламентите на България и Франция има добро сътрудничество, което е отлична основа за още по-активно развитие на двустранните отношения. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с делегация на групата за приятелство с България в Националното събрание на Френската република, водена от нейния председател Антоан Ерт. Френските парламентаристи са на официално посещение в България по покана на председателя на Групата за приятелство България – Франция в Народното събрание Драгомир Стойнев.

Поздравявам членовете на групите за приятелство в Народното събрание и в Националното събрание, които поддържат активен и ползотворен диалог, каза Цвета Караянчева. Тя подчерта, че парламентаристите много добре осъзнават отговорността си пред своите избиратели и се стремят да предприемат стъпки за решаване на техните проблеми. Председателят на Народното събрание благодари на френския парламент за ангажираното участие на негови представители в срещите, организирани в рамките на първото за България председателство на Съвета на ЕС.

Ако искаме Европа да върви напред, нашите парламенти трябва да работят в добро сътрудничество по всички въпроси, които са общи за ЕС, отбеляза председателят на групата за приятелство с България в Националното събрание на Френската република Антоан Ерт. Той изрази задоволство от добрия диалог между представителите на парламентите на двете страни.

На срещата си с френската делегация заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов подчерта, че отношенията между двете страни на всички нива са добри и приятелски. Ние винаги сме се възхищавали на това, което французите правят като нация, и отчитаме лидерската роля на Вашата страна в ЕС, посочи той. Само обединени можем да се справим с предизвикателствата, пред които е изправена Европа, заяви Емил Христов.

Споделяме общата загриженост за климатичните промени и приветстваме лидерската роля на Франция по този въпрос, отбеляза още заместник-председателят на парламента. Българската природа пречиства два пъти повече от замърсяването, което предизвиква нашата икономика, уточни Емил Христов.

Франция играе ролята на лидер и си поставя за цел да бъдат променени политиките за климата, посочи Антоан Ерт. Всички страни трябва да са обединени в усилията си за борба с промените в климата, необходимо е да се въведат конкретни мерки и параметри, отбеляза той. Франция е лидер по въпросите на климата в ЕС, но тя трябва да направи така, че всички страни по света да вървим в една посока, уточни председателят на групата за приятелство с България.

Френските парламентаристи разговаряха и със своите колеги от Групата за приятелство България – Франция. Нейният заместник-председател и председател на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова отбеляза, че изучаването на френски език има добри традиции в българското образование. В 146 български училища се изучава френски език, като 47 от тях са профилирани гимназии, френският език е на трето място сред изучаваните от българските ученици, посочи тя. Милена Дамянова подчерта, че е необходимо да бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на образованието.

Френските парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание. По-късно те имаха среща с председателя на Комисията по земеделието и храните Десислава Танева.

На 29 ноември 2018 г. френските депутати ще разговарят с председателя на Комисията по труда, социалната и демографска д-р Хасан Адемов и с председателя на Комисията по външна политика Народно събрание Джема Грозданова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България