Цветелина: Аз съм единственият пеещ психолог

Моето поколение ще продължава да радва публиката още дълги години, защото талантът може да ти бъде отнет само от Този, Който ти го е дал, казва народната изпълнителка.

Цветелина Добрева е родена в Петрич в семейството на Елена и Георги Добреви. Има две сестри и двама братя. Тя е четвъртата поред. Родителите й са музиканти и е напълно естествено да поеме по техния път - завършва музикално училище със специалност "Hародно пеене". Това се случва в Разград. Дължи изключително много както на преподавателите си, така и на музикантите от оркестър "Хармония", които я вземат от ученичка да работи с тях - голяма школа за нея. Стилът, в който работи и до днес, е заимстван именно от тях. След като завършва училище, вече има четири плътни години трудов стаж като певица и се замисля, че не иска повече да пее в заведения, а да има нормално семейство и работен ден. Затова кандидатства в ансамбъл "Обреди" към ритуална зала във Варна.

По това време голямата й сестра Валя записва с колегата си Димитър Трайков албум и канят Цветелина да изпее три песни в него. Албумът се казва "Начертана съдба". Заглавната песен я написва 19-годишната Цветелина и тя като че ли начертава съдбата й. Правят звукозаписи в няколко студиа, но нещо не се получава, и тогава издателят предлага да ползват студиото на "Пайнер" в Димитровград. По време на записите бъдещият й музикален продуцент Ленко Драганов открива таланта на Цветелина и й предлага договор с фирмата. Месеци по-късно тя записва първите си песни, а през 1997 г. издава и първия си албум - "Смених любовта за песента". Успехът е светкавичен. Следват още албуми, награди, концерти - бурен период, изпълнен с много емоции, пътувания и срещи с публиката. Още в началото му среща мъжа на живота си Лъчезар. През 2001 г. се ражда синът им, който също се казва Лъчезар. Емблематичната й песен "Син си имам" е писана за него от композитора Светослав Лобошки и поетесата Катя Кирянова.

Връща се на сцената два месеца след раждането, а Лъчко пътува с нея на 4 месеца на фестивала "Пирин фолк", защото още го кърми и няма как да го остави вкъщи. Малко по-късно Цветелина кандидатства в Пловдивския университет в новооткритата специалност "Джаз и поп изпълнителско изкуство", която завършва успешно. Веднага след това се отдава на тайната си страст - психологията. Завършва в същия университет "Консултативна психология", магистърска степен. Наред с това издава албуми, пътува по концерти, грижи се за семейството. През 2011 г. отпечатва първата си книга със стихове "Фабрика за мечтатели".

- Цветелина, последният ти видеоклип се казва "Завръщане към корените". Ти винаги си била близко до своите корени. Все пак какво послание влагаш в тази своя песен?

- Да, има послание в заглавието на албума. За мен корените са от изключително важно значение. Който не познава миналото си, няма как да изгради кой знае какво успешно бъдеще. Именно в корените ни се крие нашата сила. Оттам черпим соковете на живота си. Пак там можем да открием недостатъците си и да се постараем да ги изправим. Казват, че човек без род е като дърво без корен, така че какъвто и да е родът ни, тоест коренът, трябва да го поливаме с любов и благодарност. Като цяло изпитвам преклонение пред българския корен и съм щастлива, че съм родена именно тук. Точно затова в знак на благодарност издадох този албум.

- Завърши магистратура по психология, практикуваш ли тази професия?

- Често се шегувам, че съм единственият пеещ психолог. Добре е да познаваш народопсихологията, когато си на сцената, за да можеш да усетиш пулса на хората и да вървиш в посоката, която ти е подсказана. Тя ми е изключително полезна в професията, която ми е отредена, а именно да пея.

- Къде пееш днес? 

- Чест гост съм на т.нар. събори по градове и села. Например на 6 август бях в община Хисаря, на 13-и - в Чипровци. През август имам доста частни мероприятия, като годишнини на фирми, кръщенета, сватби, юбилеи. През септември съм в Чирпан на празника на града, също на събора на едно село в община Русе. Непрекъснато пътувам и това ме свързва още по-силно с родината ми.

- Какъв е животът ти извън сцената? Как расте твоят син Лъчо? 

- Обичам да се грижа за дома и семейството си. Те са от изключителна важност за мен. Правя най-нормалните неща за една домакиня. Тази роля ме разтоварва. Дава ми смисъл в личен план. Обожавам да бъда със сина ми. Водим интересни разговори, уча се на много неща от него.

- Ти остана вярна на своя фолклорен стил. Може би затова се радваш и досега на стабилен успех? Как според теб се развива фолклорната песен в наши дни? 

- Определено дължа успеха си на фолклорната музика. Все по-често изискването към мен е да пея само фолклор. Народната музика в момента е във възход. Това е изключително положително. Младите хора търсят своите корени. Има толкова фестивали за фолклорна музика, толкова много клубове за народни танци. Аз също пътувам с фолклорни танцьори и виждам засиления интерес. От години работя и с ансамбъл "Българе", които са като апостоли на българщината в днешно време. Виждам, че има и бели птици по пътя, хора, които се трудят, които успяват именно тук, в България, каквото и да им струва това.

- Какво развитие имат певците от твоето поколение - Нелина, Деси Слава, Екстра Нина, Глория, Еми Стамболова, Бойка Дангова, Руси Русев, Орхан Мурад...

- Всички певци от моето поколение имат стабилна кариера, защото са можещи, хората виждат и чуват за какво става въпрос. Те ще продължават да радват публиката още дълги години, защото талантът може да ти бъде отнет само от този, който ти го е дал, а щом ти го е дал, той ще ти даде и сцените, на които да се изявиш. При нас винаги е имало и има колегиалност и уважение към творчеството, което създаваме за публиката.

- Ти изглеждаш перфектно, как постигаш фигурата, която винаги си имала? Прилагаш ли някакви диети, режим?

- Благодаря! Старая се да не прекалявам с нищо. Нито с храна, нито с емоции, особено негативни - тях ги гоня възможно най-бързо. Отдавна съм забравила за всички храни в шумолящи пакетчета. Пия предимно вода и фрешове. Газирано не консумирам от години. С алкохола съм почти на "вие". Колкото по-просто се храни човек, толкова му е по-леко, както на тялото, така и на мислите. Тази лекота ми дава енергията да творя. Мисля, че пеенето ме държи във форма. То ми дава тонус и заряд. Обичам да танцувам народни хора. Това е прекрасен фитнес - и физически и емоционален. Ходя, когато мога, на йога, но най-вече обичам да се разхождам сред природата.

- Къде ходиш в свободното си време, как се забавляваш?

- Както споменах, обожавам контакта с природата. Във всеки удобен момент отивам на някое хубаво местенце, а в България ги има в изобилие. Благословени сме в това отношение. И все пак най ми е хубаво вкъщи.

Ромският премиер Илия Петров: 

Има опасност от нов геноцид над циганите

Образът им на приносители на радикалния ислям у нас ще породи опасност с непредвидими последици те да станат мишена на националистически настроени формации, предвижда лидерът 

65-годишният Илия Петров от Ловеч беше избран с 4-годишен мандат за министър-председател на т.нар. Международно ромско правителство. Той получи указа за назначението си по време на Световния ромски конгрес, състоял се във Виена на 26 и 27 февруари т.г. Документът му бе връчен лично от президента на International Romani Union (IRU) Дорин Чоаба. Целите на организацията са защита интересите на ромите в световен мащаб и представителство на цялостната политика на ромските общности по света. В същото време тя си поставя за цел да сътрудничи с властите за решаване на социалните, икономическите и етническите проблеми. В момента Петров управлява съдбините на ромските общности в Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Европа и Австралия.

До февруари 2016 г. Илия Петров участваше и в предходния ромски кабинет с премиер Зоран Димов от Македония в качеството на министър по преодоляването на последствията от Холокоста. Тогава с еврокомисаря по правосъдието и етническите въпроси Вера Юрова той успя да договори потокът европари да се пренасочи от разните неправителствени организации и правителството на България към Международната ромска организация (IRU) и Международното ромско правителство.

Илия Петров е един от учредителите на Политическо движение "Евророма" през 1998 г. Баща на две деца.

- Г-н премиер, в момента два съдебни процеса в Пазарджик създават впечатлението, че у нас т.нар. радикален ислям вече е намерил своята благодатна почва - ромската общност. Доколко вярна е тази теза?

- Вижте, от една година лично аз се опитвам да алармирам българските управляващи както за факта, че българските роми са най-уязвими от възможни атаки на радикалния ислям, така и за вече първите пагубни наченки на тази ракова форма на исляма сред тях. За съжаление отношението на управниците ни към моите инициативи в тази посока ме озадачава, а и натъжава...

- Вашето разочарование може би е плод на емоция, защото на 20 юли тази година главният прокурор Сотир Цацаров не премълча, че има предпоставки за развитие на радикален ислям в България и на Балканите?

- Може би и да греша, но неговото изявление ми се струва малко позакъсняла реакция от страна на българската държава. По причина, че вече е на път да се придаде на ромите образът на приносители на радикалния ислям у нас, което пък ще породи опасност с непредвидими последици те да станат мишена на националистично настроени формации. Тогава в България би било възможно да настане онази форма на нацистки гонения на роми, която и ние, и европейските народи познаваме между 1935-а и 1944 г. Тоест в началото на третото хилядолетие от двете страни на Балкана да започне нов геноцид над циганите, оправдан със съвременни идеологически постановки. Тази възможност в България ромите да бъдат демонизирани като повсеместни радикални ислямисти едва ли би могла да бъде спряна с предлаганите днес от български парламентаристи законодателни мерки, при условие че те изключват прякото участие на самото ромско гражданско общество.

- Вие на какво сте решен като министър- председател на Международното ромско правителство в борбата срещу радикалния ислям? 

- Единствено на онова, което Международният ромски съюз с президент Дорин Чоаба и Международният ромски парламент прие и обнародва наскоро. Като Резолюция RD 10/14.07.2016 г. за борба срещу антициганските настроения, радикалния ислям, ислямизирането или намесата в религиозната идентичност на лицата от ромската общност, защото не следва да се забравя, че има над 12 млн. роми, изповядващи исляма, и на Балканите, и в държави чак в далечна Азия. Втори важен документ, който в тази посока приехме, е Решение на Изпълнителния съвет на Международния ромски съюз в подкрепа на противодействията срещу ислямизацията на Европа. Тук ще си позволя да припомня и за решението ни от април т.г. за възстановяване дейността на Международния ромски трибунал, която беше спряна преди повече от 30 години и чието възобновяване ще позволи намеса при сигнали за неправомерна деятелност на физически лица или НПО, за нерегламентирани източници на финансиране или пък за дейности за ислямизацията на ромската общност. Имаме и други алтернативи, които на сегашен етап не мога да изложа.

- Какво е мястото на България в решаването на гайлетата на световното ромско братство?

- Ами възможно най-представителното! По-точно, беше. Тази пролет България беше избрана от Международния ромски парламент да е седалище на правителството ни по причина, че на нея се гледа като на първата страна от Европа, която ще посрещне едно възможно ново ислямско цунами по посока на вътрешността на Европа. За мое съжаление на 13 и 14 юли в град Сибиу, Румъния, Централният изпълнителен съвет на Международния ромски съюз реши, по указание на Международния ромски парламент, до края на октомври т.г. седалището на кабинета ни да се премести от България в Брюксел, както и да се наложи мониторинг на всички дейности, касаещи българската ромска общност до края на 2018 г., за което наше решение ще се уведомят всички международни институции.

И още...

Андреа пя "Една българска роза" на Кубрат

Ивана се разхубавява с продукти от Мъртво море

Коментарът на Светослав Пинтев:

Генералите станаха на мода, особено в политиката

Д-р Стефан Черкезов спасява цял автобус с хора и загива

Хирург анархист строи Варненския аквариум

Боговете са пришълци на Земята

Насекомите са агресивни в топлото

Най-безумните и опасни диети

Лукс и вкус съжителстват в къщите на родни звезди

Електронните магазини изяждат обикновените

Девойки, отдъхнете! Роналдо не е гей

Тези и още четива във в. "Жълт Труд" от 10 август

Коментари

Задължително поле