Цветелина Василева пее Турандот в НДК

Цветелина Василева

Страх от вируса върна италианско сопрано от спектакъл в България

Варненската опера и ПармаОперФест обявиха, че сменят солистката

Шедьовърът на Пучини на 9 март в Зала 1

Истерията около коронавируса отекна и в кулисите на оперното изкуство. От екипа на мащабната копродукция “Турандот” на Държавна опера Варна и ПармаОперФест обявиха нов солист за представянето є на 9 март в зала 1 на НДК. Прочутата оперна прима Цветелина Василева прие да изпълни ролята на ледената принцеса Турандот, след като организаторите предпочетоха да гарантират спокойствието на публиката и отложат гостуването на италианското сопрано Сузана Бранкини.

Мнозина от ценителите са дори доволни от промяната, тъй като Цветелина Василева е световна звезда със забележителна международна кариера и опит именно в ролята на Турандот. Още повече, че е добавила към световното оперно наследство своя различна интерпретация: “Моята Турандот не е кръвожадна, а женствена,“ казва тя.

Вратите към международната сцена са широко отворени за талантливата Цветелина Василева, след като критиката я определя за най-голямото оперно откритие на международния фестивал в Уексфорд, Ирландия. Следват многобройни успешни премиери в различни части от света. “Василева притежава мощен, силно концентриран глас и динамично присъствие на сцената, които автоматично я превръщат в световна звезда, още преди да е изпяла докрай първата фраза” - пише за нея “Сънди Таймс” след представянето є в лондонския Ковънт Гардън.

Иван Момиров е тенорът, който ще изпълни ролята на влюбения Калаф и ще разтопи леденото сърце на принцесата. В София, както и на премиерите в Парма и Варна, ролята на Лиу ще изпълни великолепната солистка на Варненската опера Илина Михайлова. Тя е единствената певица, която легендата Хосе Карерас покани за бенефисния си концерт в София и Атина през 2019 година. Останалите роли защитават подобаващо: Христо Ганевски - Император, Деян Вачков - Тимур, Венцислав Анастасов - Пинг, Момчил Караиванов - Панг, Пламен Долапчиев - Понг, Свилен Николов - Мандарин. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, с участието на Варненската детско-юношеска опера. Диригент е маестро Найден Тодоров. Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци.

“Турандот” е последната опера на Пучини. Лиричната драма в три действия е по едноименната пиеса на Карло Гоци. Операта, по указания на самия Пучини, довършва след смъртта му неговият ученик Франко Алфано.

Билетите за “Турандот” са в продажба в мрежата на eventim и Билетен център НДК, а цените са от 20 до 60 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства