Цветелина Пенева: ЦИК показа как се броят бюлетини с видеонаблюдение

Цветелина Пенева

Важно е как ще се отчитат резултатите

След последните промени в Изборния кодекс ще се броят два вида бюлетини, ще се брои до късно. Това е процес, който досега не е осъществяван, ще се брои в условията на видеонаблюдение и видеоизлъчване, заяви пред БНР вчера Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК. Тя бе категорична, че времето за броене ще се удължи, защото показването пред видеонаблюдението на всяка бюлетина ще отнеме повече време. Пенева изчисли, че ако това става за 10 секунди една секция с 300 бюлетини ще бъде изброена може би за час и половина, но всичко ще зависи от начина на организация на работа в съответната избирателна комисия и от това какви указания ще даде ЦИК. “Надяваме се и партиите да проявят своята отговорност и да проведат обучение на номинираните от тях членове на СИК”, препоръча Цветелина Пенева.

Тя съобщи, че днес ЦИК ще проведе симулация на броене на бюлетини с видеонаблюдение, но призова да не се фокусираме във видеонаблюдението, важно е как ще се броят и отчитат резултатите.

Шефката на Обществения съвет уточни още, че около 10% от секциите няма да могат да бъдат наблюдавани онлайн при броенето, но то ще бъде записано. “Вярвам, че изборите ще бъдат проведени честно и няма да има големи проблеми, с изключение на това как ще се отчетат резултатите след края на изборния ден”, каза накрая Цветелина Пенева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика