Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Стотици умрели риби във Въча в района на Кричим Причината е пресъхналата река

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Хакерска атака срещу Галио Д Смениха паролата на фейсбук профила му

Съюзът за стопанска инициатива връчи годишни награди (обзор)

Патриарх Неофит: Щастливи сме да се помолим за здравето на всички български православни семейства

Цената на агресията Израствайки без баща, децата на убития в Пловдив са в още по-голям риск сами да се превърнат в престъпници един ден

Един погубен човешки живот, една погубена медицинска кариера, две разбити семейства, три деца останали полусираци и други две, които вероятно ще израснат без баща, ако той се озове в затвора. Това е тъжната равносметка на събитията от началото на месеца, когато Георги Джевизов – Плъха беше намерен застрелян в близост до сградата на областната управа в Пловдив. Това е цената на агресията, която обществото ще заплати, а към нея тепърва трябва да се добавят и институционалните разходи – разследването, съдебния процес и евентуалното пребиваване в затвора на обвинения в убийство при превишаване на правата на неизбежната отбрана д-р Иван Димитров няма да бъдат безплатни. Не на последно място, израствайки без баща, децата на убития са в още по-голям риск сами да се превърнат в престъпници един ден.

Фактите по случая тепърва ще се изясняват, а версията какво точно се е случило вече се смени два пъти.
Едно обаче е сигурно – решението на Георги Джевизов да влезе с взлом в гаража на д-р Димитров и да го обере е първопричината за трагедията. Без тази първоначална агресия от страна на убития към собствеността на обвинения нямаше да се стигне до ответната агресия довела до смъртта на взломаджията. И тук е моментът да се мине от конкретния случай към абстрактните разсъждения как подобни събития да бъдат предотвратени в бъдеще.

Преди да тръгне да обира някого, всеки крадец (било то и не напълно осъзнато) оценява потенциалните ползи и рискове, до които обирът би довел. Само когато ползите надвишават цената на агресията, която крадецът трябва да заплати, той излиза от вкъщи. Нека приемем, че ползите от един час криминална дейност надвишават минимум седмичното възнаграждение, което един обирджия би получил, ако се занимаваше със законен и достопочтен труд. Проблемът в България е, че цената на агресията е безумно ниска, което води до ширеща се битова престъпност. Макар да разполага с общ бюджет от 1,3 милиарда лева и да заделя над половината от него за борба с престъпността, МВР няма нито капацитета, нито достатъчен стимул да разкрива дребни битови кражби. Ако изобщо бъде разкрит и бъде съден, един обирджия чака присъдата си с години. Тя от своя страна може да бъда само условна или ефективна с кратък престой в затвора, където наказаният да се превърне в още по-закоравял престъпник, учейки нови номера от съкилийниците си. На практика, в момента цената на агресията за един крадец е единият час, който трябва да отдели нощем, за да излезе от вкъщи, да прескача огради, да разбива врати и прозорци и да тършува в тъмното. Евентуално и простуда, когато го прави на минусови температури. Как тогава да повишим цената на агресията, за да има по-малко престъпления?

Поддръжниците на правните решения, съдебните реформи и ”Румънския модел” биха застъпили тезата, че престъпленията ще намалеят когато приемем препоръките на Венецианската комисиия и вследствие на направените законови промени институциите започнат да вкарват престъпниците в затвора. На теория, една правосъдна реформа би покачила цената на агресията, но на практика тя няма да адресира два основни проблема. Първо, как изобщо крадците ще бъдат разкрити и изправени пред правосъдието. Второ, има един аспект, който често убягва при дискусията на превенцията на престъпления посредством правни решения – човешкият ум има склонността да дисконтира събития, които ще се случат в бъдещето (като една евентуална присъда) и им придава далеч по-малко значение отколкото на такива, които се случват непосредствено. Съответно, в ума на един обирджия почти сигурните ползи от една кражба днес ще продължат да надвишават несигурната ефективна присъда, която може да получи след няколко години.

Друга идея, която е била предлагана от политическите партии през годините е “във всяко село полицай”.
Тя има по-добри шансове да повиши разкриваемостта на престъпления, но дребното кокошкарство все пак остава сред тези, които се разкриват по-трудно – според статистиките на МВР нивото на разкриваемост при кражбите и грабежите е в най-добрия случай около 25%. Прилагането на мярката “във всяко село полицай” също така ще бъде свързано и с допълнителни разходи, за които може да се очаква, че по стара традиция ще бъдат в по-голямата си част неефективни. Не на последно място, ако все пак един крадец реши да влиза с взлом в нечий имот, то той би имал предостатъчно време да обере и дори да нарани собствениците му, докато полицията дойде.

Все пак съществува едно решение, което мигновено и ефективно ще покачи цената на агресията – свободното право на носене на оръжие. Ако българските граждани започнат масово да разполагат със собствен пистолет, тогава всеки крадец ще знае, че вероятността да бъде наранен или убит при извършването на престъпление е висока. Няма нищо по-ценно за един човек от собствения му живот и това е най-сигурната превенция, че той няма да осъществи необоснована агресия спрямо останалите.

Някои биха казали “да не би да искате всички да се изпозастреляме”, но подобна мисъл пропуска именно дисциплиниращия ефект на страха.

Ако искаш мир, готви се за война

Имаме реален пример от последните 70 години пред очите си – от появяването на оръжията за масово поразяване насам, кървавите и директни конфликти между големите играчи на световната сцена престанаха и напрежението остана само под форма на „студени войни“. Страхът, че директна война ще доведе до ответна атака с атомни бомби и ядрен Армагедон, ефективно дисциплинира политиците да търсят мирни решения на проблемите си. Същата логика може да се приложи и при въоръжаването на гражданите и превенцията на кражби. Древните римляни неслучайно са вярвали в сентенцията „Ако искаш мир, готви се за война“. Затова най-доброто, което българските законодатели могат да направят, е да разрешат на гражданите да притежават свободно лично оръжие и да бъдат подготвени да се защитават сами от всяка агресия против личността и имуществото им.

*Авторът е завършил Хумболтовия университет в Берлин. Член на Българското либертарианско общество, автор в ЕКИП и дясната платформа Мисъль.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Не всеки може да си купи оръжие. Не всеки е психически пригоден да носи отговорността за отнемане на човешки живот. Не минава месец без да четем за масови стрелби и гангстерски войни там, където всеки има право да носи оръжие. Дори с всичките ни лицензионни режими съвсем скоро изпратихме полицай, загинал докато обезврежда човек, стрелял по деца, защото вдигали шум в съседния училищен двор! Глупак е който мисли, че може да язди тигър!

  2. ОРАВЕТЕ СИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НАЙ ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНИТЕ КОЙТО НЕ СА ЛОШИ САМО ПРОМЕНЕТЕ ТОВА ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е МАЙАКА И БАЩА НА ПРЕСТЪПНИЦИ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА . ДЪРЖАВАТА НЕ Е ХРАНИЛКА НИТО ИНСТРУМЕНТ ЗА НЕКАДЪРНИЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ. ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ПРИ ОСЪЖДАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД АВТОМАТИЧНО ВИНОВНОТО ИЛИ ВИНОВНИТЕ ЛИЦА ПОДЛЕЖАТ НА ИЗГОНВАНЕ ОТ ДЪРЖАВНА РАБОТА И ОТНЕМАНЕ НА ВСИЧКИ ПЕНСИННИ ПРАВА ДО ТОЗИ МОМЕНТ БЕЗ ПРАВО ДОЖИВОТ ДА ЗЕМА ДЪРЖАВНА РАБОТА ИЛИ ДА УЧАСТВА В ПОЛИТИКАТА ЕТО ТОВА САМО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ И ПИРАМИДАТА ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ И ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПАДАТ КАТО КРУШИ ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ЗА ПРЕСТЪПНИК Е ЧОВЕК КОЙТО УМИШЛЕНО Е НАРУШИЛ ЗАКОНА И Е ДОПРИНЕСЪЛ ВРЕДИ НА ДЪЖАВАТА ЗА ТОВА СЕ БОРЕТЕ ЗА ЗАКОННОСТ ЗАЩОТО В МОМЕНТА ЗАКОНА РАБОТИ ЗА ПРЕСТЪПНИКА В ДЪРЖАВНИ ДРЕХИ ПРАВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА И КОЙ Е ДЪРЖАВАТА ВСИЧКИ ХОРА. ПРАВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ИЗЧЕЗВА ЗАВИНАГИ ОТ ДЪРЖАВНАТА СОФРА И ПЛАЩА ИЗЯДЕНОТО И ИЗПИТОТО И ДА ХОДИ ДА КОПА КАРТОФИ СЛЕД КАТО ПРЕПОРЪЧВА ТОВА НА ДРУГИТЕ ДА ГО ИЗПЪЛНИ.

  3. ПРОМЕНЕТЕ СИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО

  4. САМО ТОВА ДА ЗАРАБОТИ И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА СВОЕТО МЯСТО И ДОКТОРА ЩЕШЕ ДА СИ ГЛЕДА СПОКЙНО РАБОТАТА И ЗА УБИТИЯ ЩЕШЕ ДА ИМА РАБОТА А НЕ ДА СЕ ЧУДИ КАК ДА СИ НАХРАНЕ ТРИТЕ ДЕЦА СЕГА СИРАЧЕТА. СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ОСНОВАТА НА ВСИЧКИ НЕГАТИВИ ОТ ТАМ ТРЪГВАТ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ. ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ИМА ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД НА ДЪРЖАВАТА МЯСТОТО ТИ ОТ ТУК НАТАТЪК НЕ ТИ Е НА ДЪРЖАВЕН ПОСТ ЗАЩОТО КАТО СЪДИЯ ИЛИ ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ СИ ДОКАЗАЛ ЧЕ СИ НАРУШИЛ ЗАКОНА ОСЪЖДАНИ ЛИЦА ОСОБЕННО ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД АВТОМАТИЧНО ИЗГОНАВАНЕ БЕЗ ЗАЧИТАНЕ НА ГОДИНИТЕ СТАЖ РАБОТИЛ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТАЦИЯ ЗА ТРУДОВ СТАЖ И ПЛАЩАНЕ НА ВСИЧКИ ЩЕТИ ДО СТОТИНКА АКО НЕ МОЖЕ ТОЙ НЕГОВИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ТА ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ВИ ЕБАЩИНИЯ РАЗПОРЕЖДАЙТЕ СЕ НА ДРУГО МЯСТО. ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАВА ИЛИ ДА ПРИКРИВА В СВОЙТЕ ОБЯТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ А ТАКИВА ИМА И НЯКОЙ ВСЕКИ ДЕН СЕ ПОЯВЯВАТ И ПО МЕДИЙТЕ И ГОВОРЯТ В ЗАЩИТА НА ПРЕСТЪПНИКА САМО ЗАЩОТО БИЛ ОТ ТЕЗИ КОЙТО ДЪРЖАВАТА ХРАНИ ВРЕМЕ Е ДА СИ КОПАТ КАРТОФКИТЕ И ДА СЕ ЧУДЯТ КАК ЩЕ ИЗКАРАТ ЗИМАТА КАКТО ГО ПРАВЯТ МНОГО БЪЛГАРИ КОЙТО ПЛАЩАТ ЗА ИЗГЪЗИЦИТЕ НА РАЗНИ ПСИХИЧНО БОЛНИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ .

  5. Несериозна статия. Никое решение не може да има само добри страни; борбата с престъпността може да има само комплексен характер; нищо в обществото и държавата не става „мигновено“, както пише авторът. Главната причина за много злини и проблеми в Бг, включително и за циганската престъпност, е политкриминалното й управление.

  6. И какво като са арестували Плъха , какво като е осъждан три пъти за кражби/ а само три пъти ли и крал?/ . Излязъл от затвора и с какво се занимава ? Пак със същото . Значи Бойковата, Цацаровата ,Цецкината и всякаква друга работа по налагането и спазването на реда и законността на тази територия нищо не струва. Циганажът се множи като марокански скакалци и все в сивия сектор и предимно нощно време „работи“ . А властта си затваря очите докато онези гадове вдигат палати от незаконна дейност ! Ето го и решението на проблема ! 1 Частната собственост свещена и неприкосновена 2 Всеки който дръзне да посегне на чужд живот и чужда собственост може да бъде застрелян като бясно куче без предупреждение. 3 Защитилият живота си , този на близките и собствеността си да не носи отговорност дори да е убил глутница „пикльовци“ в собствеността си. 4 За всички по-дребни престъпления да има три отметки в досието- един „+“ равно на една кола бой докато се изпусне, „++“- две коли бой и гарантирам че до три плюса може и да не се стигне. За по-големите престъпления- самоубийство при опит за бягство. Само това помага всичко друго е отбиване на номера и разсипване на държавата.

  7. Слаба статия!Нека хипотетично да разгледаме обратния вариант:А израствайки с баща-престъпник,който трябва да излежава 9 присъди,а незнайно защо е навън-тези деца какъв пример за възпитание ще получат?Срещу престъпниците трябва реципрочно наказание!Това че в 95 % от циганите са престъпници,си е техен цигански проблем!Смърт и затвор,вместо неуспешни опити за превъзпитание!Както беше писал някой по-горе:“Не можеш да яздиш тигър“

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.