На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Център за събиране на опасни отпадъци заработи в Шумен Над 1,8 млн.лв. са инвестирани по Българо-швейцарска програма

Община Шумен изгради Център за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци от населението. Предаването на бои, лакове, акумулатори, стари лекарства, отработени масла и други ще бъде напълно безплатно за гражданите.

Центърът за опасна смет от бита е създаден по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, а Шумен е голяма пилотна община, която първа реализира проекта, каза в сряда екологът на общината Живка Атанасова.

1,845 млн.лв. са инвестирани за създаване на площадката. Строителство е струвало 972 389 лв., оборудването 464 000 лв., а трите Мобилни събирателни пунктове – 409 640 лв. Площадката има разрешително за ползване още от м.юли, но официално се стопанисва от общинското предприятие „Чистота“ от началото на септември. „От днес официално работи и всеки гражданин може да я ползва. Призовавам шуменци да се активизират и да предават опасните отпадъци“, каза Атанасова. И поясни, че до 7 декември общината няма да плаща нищо за обезвреждане на опасната смет, но след тази дата няма да е така, кметството ще дължи пари и ще ги вади от таксата за битови отпадъци. В момента обаче не стои на дневен ред, не е обсъждано нейното завишение, гарантира зам.кметът по екология инж.Боян Тодоров.

Четирима души работят на площадката, още трима шофьори ще се грижат мобилните пунктове да стигат до всички населените места на община Шумен и 7-те общини, които членуват в Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

35 000 тона е годишният капацитет на Центъра. „Целта е опасните отпадъци да не попадат на депото за битова смет, а оттам да замърсяват води и почви. Освен това и да се повиши екологичната култура на населението“, коментира инж.Тодоров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.