Център за събиране на опасни отпадъци заработи в Шумен

Над 1,8 млн.лв. са инвестирани по Българо-швейцарска програма

Община Шумен изгради Център за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци от населението. Предаването на бои, лакове, акумулатори, стари лекарства, отработени масла и други ще бъде напълно безплатно за гражданите.

Центърът за опасна смет от бита е създаден по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, а Шумен е голяма пилотна община, която първа реализира проекта, каза в сряда екологът на общината Живка Атанасова.

1,845 млн.лв. са инвестирани за създаване на площадката. Строителство е струвало 972 389 лв., оборудването 464 000 лв., а трите Мобилни събирателни пунктове – 409 640 лв. Площадката има разрешително за ползване още от м.юли, но официално се стопанисва от общинското предприятие "Чистота" от началото на септември. "От днес официално работи и всеки гражданин може да я ползва. Призовавам шуменци да се активизират и да предават опасните отпадъци", каза Атанасова. И поясни, че до 7 декември общината няма да плаща нищо за обезвреждане на опасната смет, но след тази дата няма да е така, кметството ще дължи пари и ще ги вади от таксата за битови отпадъци. В момента обаче не стои на дневен ред, не е обсъждано нейното завишение, гарантира зам.кметът по екология инж.Боян Тодоров.

Четирима души работят на площадката, още трима шофьори ще се грижат мобилните пунктове да стигат до всички населените места на община Шумен и 7-те общини, които членуват в Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

35 000 тона е годишният капацитет на Центъра. "Целта е опасните отпадъци да не попадат на депото за битова смет, а оттам да замърсяват води и почви. Освен това и да се повиши екологичната култура на населението", коментира инж.Тодоров.

Коментари

Задължително поле